Лекарственные средства, основанные на молекулярных структурах антимикробных пептидов, и терапевтические возможности при лечении инфекционных заболеваний респираторного тракта (часть 1) - Абатуров, А. Е.; Крючко, Т. А.; Леженко, Г. А.; Абатуров, О. Є.; Крючко, Т. О.; Леженко, Геннадій Олександрович; Abaturov, O.; Kryuchko, T.; Lezhenko, G. (Издатель Заславский А.Ю., 2017)
Актуальной темой для современных исследований, направленных на поиск и разработку новых антимикробных лекарственных средств, является изучение основанных на молекулярных структурах эндолизинов, бактериоцинов, антимикробных пептидов, а также создание препаратов моноклональных антител, направленных против бактериальных факторов вирулентности, пробиотиков и вакцин. Антимикробные пептиды, взаимодействуя с бактериями, приводят к деструкции бактериальной стенки за счет нарушения ее целостности, а именно — образования цилиндрических, тороидальных пор или путем разрыва внутренней мембраны бактериальной стенки. Большинство антимикробных пептидов человека представлено кателицидином и дефензинами. В настоящее время ведутся активные поиски по созданию дериватов или аналогов человеческих дефензинов, которые можно было бы использовать в качестве лекарственных средств для лечения инфекционных заболеваний респираторного тракта. Актуальною темою сучасних досліджень, спрямованих на пошук і розробку нових антимікробних лікарських засобів, є вивчення ендолізинів, бактеріоцинів, антимікробних пептидів, які базуються на молекулярних структурах, а також створення препаратів моноклональних антитіл, спрямованих проти бактеріальних факторів вірулентності, пробіотиків та вакцин. Антимікробні пептиди, взаємодіючи з бактеріями, призводять до деструкції бактеріальної стінки за рахунок порушення її цілісності, а саме — утворення циліндричних, тороїдальних пор або шляхом розриву внутрішньої мембрани бактеріальної стінки. Більшість антимікробних пептидів людини представлені кателіцидином і дефензинами. На даний час ведуться активні пошуки щодо створення дериватів або аналогів людських дефензинів, які можна було б використовувати як лікарські засоби при лікуванні інфекційних захворювань респіраторного тракту. The actual trend of recent researches focused on finding and developing new antimicrobial drugs is a study of molecular structures of endolysins, bacteriocins, antimicrobial peptides, and also the creation of preparations with monoclonal antibodies targeted to bacterial virulence factors, probiotics and vaccines. The antimicrobial peptides interacting with bacteria lead to the destruction of the bacterial wall due to a violation of its integrity, namely the formation of cylindrical, toroidal pores or by rupturing the internal membrane of the bacterial wall. The majority of human antimicrobial peptides are represented by cathelicidin and defensins. Currently, active scientific researches are under way to create derivatives or analogues of human defensins, which could be used as medicines in the treatment of infectious diseases of the respiratory tract.
Лікарські засоби, основою яких є молекулярні структури антимікробних пептидів, та терапевтичні можливості в лікуванні інфекційних захворювань респіраторного тракту (частина 1)
The drugs based on molecular structures of antimicrobial peptides and their therapeutic potential in the treatment of infectious diseases of the respiratory tract (part 1)
Keywords: антимикробные лекарственные средства; антимикробные пептиды; дефензины; антимікробні лікарські засоби; антимі кробні пептиди; дефензини; antimicrobial drugs; antimicrobial peptides; defensins