Педіатричний мультисистемний запальний синдром, асоційований із COVID-2019 - новий виклик сучасності: історичні аспекти, підходи до діагностики та лікування - Усачова, Олена Віталіївна; Usachova, O.V. (My University, 2022)
Наведені сучасні дані про історію реєстрації та вивчення «педіатричного мультисистемного запального синдрому, асоційованого із COVID-19» як нового виклику сучасній медицині. Описані кроки до розуміння, що це новий стан, який виникає у дітей після перенесеної коронавірусної хвороби. Наведені основні клініко- лабораторні ознаки цього синдрому, окреслені підходи до терапії дітей та наголошено на необхідності подальшого спостереження за станом серцево-судинної системи пацієнтів, які перенесли «педіатричний мультисистемний запальний синдром, асоційований із COVID-19». Modern data on the history of registration and study of «Pediatric multisystem inflammatory syndrome associated with COVID-19» as a new challenge of modern medicine are described. It is emphasized that this is a new condition that occurs in children after being infected with the coronavirus disease (COVID-19). The main clinical and laboratory signs of this syndrome are given, which are the basis of the criteria for its diagnosis. Approaches to the therapy of the disease in children are outlined and the need for further monitoring of the cardiovascular system of patients who have undergone «Pediatric multisystem inflammatory syndrome associated with COVID-19» is emphasized.
Pediatric multisystem inflammatory syndrome associated with covid-2019 – a new contemporary challenge: historical aspects, approaches to diagnostic and treatment
Усачова О. В. – https://orcid.org/0000-0003-0250-1223
Keywords: педіатричний мультисистемний запальний синдром; COVID-19; діти; клініка; діагностика; лікування; pediatric multisystem inflammatory syndrome; children; clinic; diagnosis; treatment