Особливості перебігу гіпертонічної хвороби у жінок: вплив клініко-анамнестичних гінекологічних факторів та способу життя - Качан, Ігор Сергійович; Кулікова, К. С. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Не викликає сумнівів твердження про те, що ґендерні особливості перебігу артеріальної гіпертензії пов’язані із функціонуванням статевої системи. Проте, залишається невирішеною проблема зниження кардіоваскулярного ризику (КВР) поряд з оптимізацією якості життя у пацієнток жіночої статі. Тому актуальним є вивчення взаємозв’язків між профілем перебігу гіпертонічної хвороби (ГХ) та клініко-анамнестичними гінекологічними даними жінок, які проживають у м. Запоріжжі, для оптимізації їх лікування. Матеріали та методи. У дослідження були включені 120 пацієнтки з ГХ, які спостерігалися у ЦПМСД № 4 Заводського району міста Запоріжжя. Середній вік респонденток склав 58,6±8,14 років (від 40 до 70). Поряд із оцінкою стандартних факторів КВР та розрахунку балу за шкалою SCORE, реєстрували вік менопаузи, дані про аборти та перенесені захворювання статевих органів, проводили анкетування за допомогою опитувальника для виявлення вегетативних змін Вейна, шкали Menopause Rating Scale (MRS) для визначення виразності симптомів менопаузи, з’ясовували ступінь фізичної активності жінок, а також вимірювали рівень загального холестерину сироватки крові натще. Статистичну обробку даних проводили за допомогою критерію Манна-Уїтні при порівнянні двох незалежних груп, кореляцію оцінювали за коефіцієнтом гамма (КГ), взаємозв’язки якісних параметрів аналізували за критеріями χ2, а також розраховували відношення шансів (ВШ) з 95% довірчими інтервалами (ДІ).
Keywords: тези доповідей