Неоміфологізація образу Ніоби в українській і польській літературі ХХ ст. - Турган, Ольга Дмитрівна; Turgan, O. D. (My University, 2018)
У статті простежена неоміфологізація античного образу Ніоби у творчості українських письменників Лесі Українки, О. Кобилянської, П. Карманського, С. Чарнецького, М. Левицького і польського поета К.-І. Галчинського у контексті цього напряму у світовій літературі. Визначено типологічні й оригінальні підходи кожного з них в інтерпретації, переосмисленні й реактуалізації цього традиційного образу, розкрито засади їх авторської міфотворчості, особливостей міфомислення. The article is devoted to the analysis of the neomythologization of the antique image of Niobe in the works of Lesya Ukrainka, O. Kobylianska, P. Karmanskyi, S. Charnetskyi, M. Levytskyi and Polish poet K.I. Halchynsky in this aspect in the world literature. The authors‘ typological and original approach in the interpretation, comprehension and actualization of this traditional image are observed, the principles of author's mythocreation and specificity of mythopoetical thinking are determined.
Neomythologization of image of Niobe in the ukrainian and polish literature of the XX century
Keywords: традиційний образ; авторська міфотворчість; неоміфологізація; міфологема; культурно-історичний пласт; символізація; музикалізація; картина світу; traditional; eternal image; author's mythocreation; neomythologization; mythologem; cultural and historical layer; symbolization; musicalization; worldview