Хронічні запальні захворювання нервової системи - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Ревенько, Алла Василівна; Мєдвєдкова, Світлана Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Проблема хронічних нейроінфекцій, незважаючи на певні успіхи в профілактиці та лікуванні гострих форм, зберігає свою актуальність. Відзначається патоморфоз відомих нейроінфекцій та поява нових. Відбувається зміна імунологічного статусу людської популяції за рахунок збільшення частки людей з різним ступенем імунодефіциту, що обумовлено необгрунтовано широким застосуванням антибіотиків, поширенням серед населення нутритивного дефіциту вітамінів та мікроелементів, дисбіозів у зв'язку зі зміною характеру харчування і способу життя, високим рівнем гострого і хронічного психоемоційного стресу, значним навантаженням на системи адаптації організму в умовах мегаполісу і кліматичних змін, а також збільшенням числа хворих з великою кількістю вогнищ хронічних інфекцій, метаболічними та дисгормональними розладами.