Стан імунозапальної відповіді та ендотеліальної функції у хворих на гіпертонічну хворобу II стадії у процесі розвитку ішемічної хвороби серця - Фуштей, Іван Михайлович; Мочоний, Валентин Олександрович; Сідь, Євген Володимирович; Ефіменко, Н. Ф.; Фуштей, И. М.; Мочёный, В. А.; Сидь, Е. В.; Ефименко, Н. Ф.; Fushtey, I. M.; Mochony, V. A.; Sid’, E. V; Efimenko, N. F. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Клінічне та патогенетичне значення імунозапальної відповіді у виникненні ішемічної хвороби серця (ІХС) у хворих на гіпертонічну хворобу (ГХ) вивчено недостатньо. З метою визначення концентрації імунозапальних маркерів у плазмі крові: інтерлейкін-1β (ІЛ-1β), інтерлейкін-10 (ІЛ-10), високочутливий С-реактивний білок (ВЧ-СРБ) – та їхнього взаємозв’язку з функцією ендотелію (за кінцевими метаболітами оксиду азоту та реактивною гіперемією) виконали комплексне дослідження 180 хворих на ГХ ІІ стадії, що включало клінічне обстеження, визначення сироваткових рівнів ІЛ-1β, ІЛ-10, ВЧ-СРБ, рівня NO 2 та NO 3 , дослідження ендотелійзалежної вазодилатації. Встановили, що у групі хворих на ІХС у поєднанні з ГХ рівень ІЛ-1β був вірогідно вищим у порівняні з рівнем у групі хворих на ГХ без ІХС. Рівень NO 2 був вірогідно найнижчим у групі хворих на ІХС у поєднанні з ГХ. Концентрація ВЧ-СРБ у групі хворих на ІХС у поєднанні з ГХ у 1,6 раза вище, ніж у групі хворих на ГХ без ІХС. У хворих на ГХ виявили зворотний кореляційний зв’язок між рівнем інтерлейкіну-1β та NO 2 (R=-0,28, p=0,001), а також між рівнем ВЧ-СРБ та NO 2 (R=0,33, p=0,001). Клиническое и патогенетическое значение иммуновоспалительного ответа в возникновении ишемической болезни сердца (ИБС) у больных гипертонической болезнью (ГБ) изучено недостаточно. С целью определения концентрации иммуновоспалительных маркеров в плазме крови: интерлейкин-1β (ИЛ-1β), интерлейкин-10 (ИЛ-10), высокочувствительный С-реактивный белок (ВЧ-СРБ) – и их взаимосвязи с функцией эндотелия (по конечным метаболитам оксида азота и реактивной гиперемии) проведено комплексное исследование 180 больных ГБ II стадии, которое включало клиническое обследование, определение сывороточных уровней ИЛ-1β, ИЛ-10, ВЧ-СРБ, уровня NO 2 и NO 3 , исследовали эндотелийзависимую вазодилатацию. Установили, что в группе больных ИБС в сочетаниис ГБ уровень ИЛ-1β достоверно выше по сравнению с уровнем в группе больных ГБ без ИБС. Уровень NO 2 был достоверно самым низким в группе больных ИБС в сочетании с ГБ. Концентрация ВЧ-СРБ в группе больных ИБС в сочетании с ГБ в 1,6 раза выше, чем в группе больных ГБ без ИБС. У больных ГБ выявлена обратная корреляционная связь между уровнем интерлейкина-1β и NO 2 (R=0,28, p=0,001), а также между уровнем ВЧ-СРБ и NO 2 (R =-0,33, p=0,001). Aim and Methods. Clinical and pathogenetic signifi cance of immuno-infl ammatory response in the occurrence of coronary heart disease (CHD) in patients with essential hypertension (EH) is insuffi ciently studied. In order to determine the concentration of immuno-infl amatory markers in the blood plasma, interleukin-1β (IL-1β), interleukin-10 (IL-10), high-sensitivity C-reactive protein (HS-CRP) and their relationship with endothelial function (according to end-point metabolites of nitric oxide and reactive hyperemia) a comprehensive study of 180 patients with stage II EH was conducted. Clinical examination, determination of serum levels of IL-1β, IL-10, HS-CRP level NO2 and NO3, endothelium-dependent vasodilation were provided. Results and conclusion. It was discovered that level of IL-1β was signifi cantly higher in patients with CHD in combination with EH in the group of patients with HTN without CHD. NO2 level was signifi cantly lower in the group of patients with CHD combined with EH. HS-CRP concentration in the group of CHD patients in combination with EH was in 1.6 times higher than in the group of EH patients without CHD. In the group of EH patients there was revealed inverse correlation between the level of IL-1β and NO2 (R=-0.28, p=0.001), and between levels of HS-CRP and NO2 (R=-0.33, p=0.001).
Состояние иммуновоспалительного ответа и эндотелиальной функции у больных гипертонической болезнью II стадии в процессе развития ишемической болезни сердца
The state of the sirs and endothelial function in hypertensive patients, stage II in the process of ischemic heart disease developing
Keywords: гіпертонічна хвороба; ішемічна хвороба серця; імунозапальні маркери; ендотелій; гипертензия; ишемическая болезнь сердца; иммуно-воспалительные маркеры; эндотелий; Hypertension; Myocardial Ischemia; Immuno-Infl ammatory Markers; Endothelium