Післяінфарктне ремоделювання серця: діагностика та довготривале лікування - Сиволап, Віталій Вікторович; Сыволап, В. В.; Syvolap, V. V. (My University, 2004)
Розглянуто питання поліпшення віддаленого прогнозу та клінічного стану хворих, що перенесли Q-інфаркт міокарда. Проведено клініко-інструментальне дослідження особливостей формування дисфункції міокарда та впливу імунозапальних зсувів на ремоделювання серця. Доведено, що прогресування дисфункції та ремоделювання пов'язано з віком хворих, масою міокарда, фракцією викиду, діастолічною функцією лівого шлуночка (ЛШ), порушенням ритму та провідності, метаболічними та імунозапальними зсувами, які призводять до змін геометрії порожнин, систолічної та діастолічної функції серця. Встановлено критерії "адаптивного" ремоделювання та додаткового типу діастолічного наповнення ЛШ.
Постинфарктное ремоделирование сердца: диагностика и длительное лечение
Postinfarction heart remodeling: diagnostic, long-time treatment
Keywords: післяінфарктне ремоделювання серця; діастолічна та систолічна функція; СРП; ФНП-α; імунітет; аспірин; β-блокатор; антагоніст кальцію; інгібітор АПФ; нітрат; семирічна виживаність; постинфарктное ремоделирование сердца; диастолическая и систолическая функция; иммунитет; аспирин; β-блокатор; антагонист кальция; ингибитор АПФ; нитрат; семилетняя выживаемость; postinfarction heart remodeling; systolic and diastolic function; CRP; ТNF-α; immunity; nitrates; aspirin; β-blocker; calcium antagonist; inhibitor ACE; seven years survival