Гістологічні і гістохімічні особливості епітеліючервоподібного відростка людини в пізднем пренатальном періоді онтогенезу людини - Таврог, Маріанна Львівна; Сирцов, Вадим Кирилович; Зідрашко, Галина Анатоліївна; Алієва, Олена Геннадіївна; Сидорова, Ірина Володимирівна; Таврог, М. Л.; Сырцов, В. К.; Зидрашко, Г. А.; Алиева Е. Г., О. Г.; Сидорова, И. В.; Tavrog, M. L.; Syrtsov, V. K.; et al. (My University, 2014)
Встановлено, що диференціювання клітин покривного епітелію червоподібного відростка людини завершується до 16-22 нед. внутрішньоутробного розвитку. Псевдобагатошаровий призматичний епітелій перетворюється на одношаровий призматичний, клітини якого синтезують глікоген. У епітелії визначаються келихоподібні клітини синтезуючі протеоглікани. Епітелій слизової оболонки утворює крипти, які досягають підслизової основи. З 28 нед. епітелій в області контакту з лімфоіднимі вузликамі представлений кубічними клітинами, позбавленими мікроворсинок, WGA+. Базальна мембрана епітелію над вузликами переривчаста, а епітелій інфільтрований Т-лімфоцитами (СD3+, PNA+). З 29 нед. до кінця внутрішньоутробного періоду в одношаровому призматичному покривному епітелії і епітелії що вистилає крипти червоподібного відростка людини збільшується кількість келихоподібних клітин, секретуючих протеогликанів і сіалових кислот. Лектингістохімічні эпітеліоцити мають рецептори до лектину пшениці WGA+. Серед епітеліальних клітин крипт є клітини у стадії проліферації Ки 67+. Установлено, что дифференцирование клеток покровного эпителия червеобразного отростка человека завершается к 16-22 нед. внутриутробного развития. Псевмногослойный призматический эпителий переходит в однослойный призматический, клетки которого синтезируют гликоген. В эпителии определяются бокаловидные клетки синтезирующие протеогликаны. Эпителий слизистой оболочки образует крипты, которые достигают подслизистой основы. С 28 нед. эпителий в области контакта с лимфоидными узелками представлен кубическими клетками, лишенными микроворсинок, WGA +. Базальная мембрана эпителия над узелками прерывистая, а эпителий инфильтрирован Т-лимфоцитами (СD3 +, PNA +). С 29 нед. до конца внутриутробного периода в однослойном призматическом покровном эпителии и эпителии выстилающим крипты червеобразного отростка человека увеличивается количество бокаловидных клеток, секретирующих протеогликаны и сиаловые кислоті. Лектингистохимически эпителиоциты имеют рецепторы к лектину пшеницы WGA +. Среди эпителиальных клеток крипт появляются клетки в стадии пролиферации Ки 67+. It has been established that epithelial lining, loose fibrous connective tissue and smooth muscle cells develop from the midgut endoderm and autochthonous mesenchyme. Since the appearance up to 12-16 weeks of human fetal development the appendix epithelium is pseudostratified columnar. In this period the epithelium forms villi-like projections. After 16-18 weeks these projections disappear. Pseudostratified columnar epithelium of the appendix synthesizes glycogen. During the differentiation the cuboidal cell are converted to the prismatic. On its surface microvilli and glycocalyx consisting of proteoglycans are defined. At 19-21 week of intrauterine life goblet cells are differentiated among high prismatic epithelial cells. Signs of goblet cell secretion are observed in 21-22 weeks of human fetal development. Histochemically PAS-positive substance is revealed in the cytoplasm of secreting goblet cells and in secret on the surface epithelium of the appendix mucosa. In the composition of this substance sialic acid and neutral polysaccharides are dominated.
Гистологические и гистохимические особенности эпителия червеобразного отростка человека в поздний пренатальный период онтогенеза человека
Complex histological, histochemical and immunohistochemical study of the human appendix in the late prenatal ontogenesis was performed
Keywords: червоподібний відросток; епітелій; пренатальний онтогенез; червеобразный отросток; эпителий; пренатальный онтогенез; appendix; epithelium; prenatal ontogenesis