Особливості психоемоційного стану дітей та підлітків із гастроезофагеальною рефлюксною хворобою - Боярська, Людмила Миколаївна; Котлова, Юлія Валентинівна; Іванова, Катерина Олексіївна; Дмитрякова, Галина Миколаївна (Донецк : Заславский А. Ю., 2012)
У статті наведені дані дослідження психоемоційного стану 115 дітей та підлітків 10–17 років із гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ). Установлено, що для більшості дітей із ГЕРХ характерне насамперед підвищення особистісної тривожності, яка превалює над високим рівнем реактивної тривожності. До того ж високий рівень тривожності корелював із низьким рівнем самопочуття та настрою. Індивідуальний невротичний профіль дітей з ендоскопічною наявністю езофагіту відрізнявся наявністю високого ризику розвитку таких симптомокомплексів, як депресія, астенія та тривога. Установлені особливості психоемоційного стану дітей із ГЕРХ слід враховувати при розробці лікувальних заходів. The article deals with the data obtained from the assessment of the psycho-emotional state of 115 children and adolescents aged 10–17 years with gastroesophageal reflux disease (GERD). It is determined that for most children with GERD the increasing trait anxiety is common, it prevails over high level of state anxiety. Furthermore, high anxiety level correlates with low level of well-being and mood. Individual neurotic profile of children with esophagitis was characterized by a high risk of such symptom complexes as depression, asthenia and anxiety. Ascertained features of psycho-emotional state of children with GERD should be considered in development of treatment and preventive measures. В статье отображены данные исследования психоэмоционального состояния 115 детей и подростков в возрасте 10–17 лет с гастроэзофагеальной рефлюксной болезнью (ГЭРБ). Установлено, что для большинства детей с ГЭРБ характерно в первую очередь повышение личностной тревожности, которая превалирует над высоким уровнем реактивной тревожности. К тому же высокий уровень тревожности коррелировал с низким уровнем самочувствия и настроения. Индивидуальный невротический профиль детей с эзофагитом отличался наличием высокого риска развития таких симптомокомплексов, как депрессия, астения и тревога. Выявленные особенности психоэмоционального состояния детей с ГЭРБ необходимо учитывать при разработке лечебных и профилактических мероприятий.
Keywords: гастроезофагеальна рефлюксна хвороба; діти; підлітки; психоемоційний стан; gastroesophageal reflux disease; children; adolescents; psycho-emotional state; гастроэзофагеальная рефлюксная болезнь; дети; подростки; психоэмоциональное состояние