Лікування хронічного тонзиліту за допомогою лазеротерапії піднебінних мигдаликів - Худякова, С. М. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Мета дослідження: Оцінити ефективність лазеротерапії піднебінних мигдаликів у хворих на хронічний тонзиліт. Матеріали та методи: Основна група склала 35 хворих (18 чоловіків, 17 жінок) на хронічний тонзиліт (ХТ) у віці від 20 до 70 років (середній вік 38,45±2,37), на фоні базисної терапії (протизапальної, імуностимулюючої загальноукріплюючої та промивання лакун антисептичними розчинами) також отримували лазеротерапію піднебінних мигдаликів. Контрольна група склала 35 пацієнтів хворих на ХТ, які отримували тільки базисну терапію. Відмінності за віковим та гендерним показниками в обох групах недостовірна, p>0,05. Всім пацієнтам основної і контрольної групи проводилася імуностимулююча, протизапальна та загальноукріплююча терапія. Постановка діагнозу та контроль результатів лікування проводилися на основі скарг хворого, даних анамнезу, загальноклінічних, ендоскопічних та бактеріологічних досліджень. Для лікування хворих з ХТ за допомогою лазеротерапії піднебінних мигдаликів виконувалось розпилення на слизову оболонку піднебінних мигдаликів розчину лідокаїну 10% та розчину мезатону 1% за допомогою ЛОР-комбайну MedStar UE-3000 в об’ємі суміші 0,5 мл протягом 10-15 секунд. Потім здійснювалось механічне видалення патологічного вмісту з лакун за допомогою аспіратора ЛОР-комбайну. Далі на слизову оболонку мигдаликів розпилювався розчин гідрокортизону 0,5 мл протягом 10 секунд. Після цього проводилось лазерне опромінювання на проекцію піднебінних мигдаликів за допомогою апарату «Ліка-терапевт». Опромінювання починалось з 30 секунд та нарощувалось до 2 хвилин протягом 7-10 діб.
Keywords: тези доповідей