Безсимптомна гіперурикемія на тлі цукрового діабету 2 типу: вплив на клініко-анамнестичні, біохімічні показники та результати ехокардіоскопії - Каджарян, Віталій Георгійович; Капшитар, Наталія Ігорівна; Каджарян, В. Г.; Капшитарь, Н. И.; Kadzharyan, V. G.; Kapshytar, N. I. (My University, 2015)
У дослідження увійшли 60 осіб з безсимптомною гіперурикемією на тлі цукрового діабету 2 типу. Усі пацієнти на стаціонарному етапі проходили стандартні клініко – біохімічні дослідження крові та ехокардіоскопію. Проаналізовано особливості впливу безсимптомної гіперурикемії на клініко-анамнестичні, біохімічні показники і структурно- функціональні зміни міокарда. У роботі наведено патофізіологічні особливості підвищення сечової кислоти у хворих на цукровий діабет 2 типу. Представлено короткий огляд результатів міжнародних досліджень. В исследование вошли 60 человек с бессимптомной гиперурикемией на фоне сахарного диабета 2 типа. Все пациенты на стационарном этапе проходили стандартные клинико – биохимические исследования крови и эхокардиоскопию. Проанализированы особенности влияния бессимптомной гиперурикемии на клинико-анамнестические, биохимические показатели и структурно-функциональные изменения миокарда. В работе приведены патофизиологические особенности повышения мочевой кислоты у больных сахарным диабетом 2 типа. Представлен краткий обзор результатов международных исследований. The study included 60 people with asymptomatic hyperuricemia with diabetes mellitus type 2. All patients underwent standard clinical – biochemical blood tests and echocardiography. Features of the impact of asymptomatic hyperuricemia on anamnestic, biochemical, structural and functional changes in the myocardium were analyzed. The article presents pathophysiological features of uric acid increase in patients with type 2 diabetes. A brief review of international research also included in the article.
Бессимптомная гиперурикемия на фоне сахарного диабета 2 типа: влияние на клинико-анамнестические, биохимические показатели и результаты эхокардиоскопии
Asymptomatic hyperuricemia on the background of type 2 diabetes: impact on anamnestic, biochemical parameters and the results of echocardiography
Keywords: цукровий діабет 2 типу; сечова кислота; гіперурикемія; гіпертонічна хвороба; креатинін; діастолічна дисфункція; сахарный диабет 2 типа; мочевая кислота; гиперурикемия; гипертоническая болезнь; креатинин; диастолическая дисфункция; type 2 diabetes; uric acid; hyperuricemia; hypertension; creatinine; diastolic dysfunction