Ускладнення гемотрансфузій: класифікація, клінічні прояви, методи лікування та профілактики - Крайдашенко, Олег Вікторович; Саржевська, Анастасія Валеріївна; Саржевський, А. Н. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Наведено причини, класифікацію, клінічні прояви, методи лікування гемотрансфузійних реакцій та ускладнень. Розглянуто метод заготівлі й використання аутокрові як спосіб зниження частоти посттрансфузійних реакцій та ускладнень. Представлены причины, классификация, клинические проявления, методы лечения гемотрансфузионных реакций и осложнений. Рассмотрен метод заготовки и использования аутокрови как способ снижения частоты посттрансфузионных реакций и осложнений. This paper presents the causes, classiﬁcation, clinical manifestations, treatment of blood transfusion reactions and complications. The method of preparation and use of autologous blood as a way of reducing the incidence of post-transfusion reactions and complications is considered.
Keywords: гемотрансфузія; група крові; гемотрансфузійні реакції; гемотрансфузійні ускладнення; синдром гомологічної крові; аутокров; аутоексфузія; гемотрансфузия; группа крови; гемотрансфузионные реакции; гемотрансфузионные осложнения; синдром гомологичной крови; аутокровь; аутоэксфузия; blood transfusion; blood group; transfusion reactions; transfusion complications; the syndrom of homologous blood; autologous blood; autoexfusion