Диагностика и лечение тромбоэмболии легочной артерии - Никоненко, А. С.; Никоненко, А. А.; Осауленко, В. В.; Наконечный, С. Ю.; Матерухин, А. Н.; Матвеев, С. А.; Рудик, Н. В.; Пономаренко, А. В.; Тория, Р. Г.; Никоненко, Олександр Семенович; Никоненко, Андрій Олександрович; Наконечний, Сергій Юрійович; et al. (My University, 2014)
Тромбоэмболия легочной артерии (ТЭЛА) остается одним из частых осложнений послеоперационного периода, травм, онкологических заболеваний и различных тромбофилий. Мультиспиральная компьютерная томография органов грудной клетки с контрастным усилением (МСКТ) является одним из методов визуализации при подозрении на ТЭЛА. Цель исследования: сравнить методы диагностики и изучить эффективность и целесообразность применения тромболитической терапии при ТЭЛА. Из 247 больных с ТЭЛА, 37 выполнена МСКТ. Проводили комплексное лечение, включая тромболизис. Установлено, что МСКТ целесообразно использовать для дифференциального диагноза. Тромбоемболія легеневої артерії (ТЕЛА) залишається одним із частих ускладнень післяопераційного періоду, травм, онкологічних захворювань і різних тромбофілій. Мультиспіральна комп’ютерна томографія органів грудної клітки з контрастним посиленням ( МСКТ ) є одним з методів візуалізації при підозрі на ТЕЛА. Мета дослідження: порівняти методи діагностики і вивчити ефективність і доцільність застосування тромболітичної терапії при ТЕЛА. З 247 хворих з ТЕЛА, 37 виконана МСКТ. Проводили комплексне лікування, включаючи тромболізис. Встановлено, що МСКТ доцільно використовувати для диференціального діагнозу. Pulmonary embolism (PE) – one of the most common complications of postoperative period, injuries, cancer and various thrombophilia Multispiral computed tomographic angiography (CTA) is one of the major imaging modalities in suspected pulmonary embolism. Purpose: to compare the diagnostic methods and to study the effectiveness and expedience of thrombolytic therapy for pulmonary embolism. Of 247 patients with pulmonary embolism, 37 performed CTA. Conducted multimodality therapy, including thrombolysis. Found that CTA should be used for differential diagnosis.
Діагностика та лікування тромбоемболії легеневої артерії
Diagnosis and treatment of acute pulmonary embolism
Keywords: тромбоэмболия легочной артерии; ангиопульмонография; мультиспиральная компьютерная томография; тромболитическая терапия; тромбоемболія легеневої артерії; ангіопульмонографія; мультиспіральна комп’ютерна томографія; тромболітична терапія; pulmonary embolism; angiopulmonography; multispiral computed tomographic angiography; thrombolytic therapy