Identification of vitamin K in the leaves of plantago media L. using the TLC method - Смойловська, Галина Павлівна; Хортецька, Тая Володимирівна; Малюгіна, Олена Олександрівна (My University, 2024)
Робота присвячена ідентифікації вітаміну К1 (філохінону) у листках Plantago media L. за допомогою методу тонкошарової хроматографії (ТШХ). Дослідження підкреслює важливість пошуку біологічно активних речовин у лікарських рослинах, зокрема через їх високу ефективність і низьку токсичність. У роботі використано листя Plantago media L., зібране в період цвітіння на півдні України, та проведено екстракцію гексаном. Для ТШХ застосовували дві системи рухомої фази: мурашина кислота–вода–етилацетат (1:1:8) та ізопропіловий спирт–бензен (1:10). Аналіз проводили на силікагелевих пластинах із детекцією при 254 нм у УФ-світлі. Результати показали, що обидві системи дозволяють ідентифікувати вітамін К1 за зеленим флуоресцентним забарвленням плям, однак система ізопропіловий спирт–бензен забезпечила кращу сепарацію. Запропонована методика ТШХ є простою, ефективною та надійною для визначення філохінону в рослинній сировині, що має значення для розробки дієтичних добавок.
Keywords: подорожник; Plantago media; Vitamin K; вітамін К; тонкошарова хроматографія; TLC