Клинико-параклинические и нейропсихологические особенности у больных с повторным мозговым полушарным ишемическим инсультом - Козелкин, А. А.; Новикова, Л. В.; Козьолкін, Олександр Анатолійович; Новікова, Любов Вікторівна; Kozyolkin, O. A.; Novikova, L. V. (Київ: ВІТ-А-ПОЛ, 2017)
Цель — изучить клинико-параклинические и нейропсихологические особенности у больных с корково-подкорковой и подкорковой локализацией повторного мозгового полушарного ишемического инсульта (ПМПИИ). Материалы и методы. В исследовании приняли участие 49 больных (22 мужчины и 27 женщин в возрасте от 44 до 85 лет) в острый период ПМПИИ. Пациентов распределили на две группы. Первую группу составили 26 пациентов с ПМПИИ подкорковой локализации, а вторую — 23 пациента с ПМПИИ корково-подкорковой локализации. Динамику выраженности неврологичeского дефицита изучали, оценивая степень тяжести по шкале NIHSS (National Institutes of H ealth Stroke Scale) на 1-е — 3-и и 10 — 13-е сутки. К линико-социальный исход острого периода ПМПИИ оценивали по модифицированной шкале Р энкина на 21-е сутки заболевания. Нейропсихологическое исследование предусматривало верификацию когнитивных нарушений с использованием шкал Mini-Menthal State E xamination (MMSE), Монреальской шкалы оценки когнитивных расстройств (Montreal C ognitive A ssessment (MoCA)) и батареи тестов на лобную дисфункцию (Frontal A ssessment Battery (FAB)). Для верификации локализации повторного очага церебральной ишемии по отношению к кортикальным структурам и детализации морфологических изменений всем пациентам проведена компьютерно-томографическая диагностика, при которой учитывали следующие показатели: расположение и размер очага церебральной ишемии, расширение желудочковой системы, индексы и размеры третьего и четвертого желудочков, дислокационные процессы, характер гидроцефалии, локализацию кисты, наличие и выраженность лейкоареоза, признаки атрофии коры головного мозга. Клініко-параклінічні та нейропсихологічні особливості у хворих із повторним мозковим півкульовим ішемічним інсультом. Мета — вивчити клініко-параклінічні та нейропсихологічні особливості у хворих з кірково-підкірковою та підкірковою локалізацією повторного мозкового півкульового ішемічного інсульту (ПМПІІ). Матеріали і методи. У дослідженні взяли участь 49 хворих (22 чоловіки та 27 жінок віком від 44 до 85 років) у гострий період ПМПІІ. Пацієнтів було розподілено на дві групи. Першу групу становили 26 пацієнтів з ПМПІІ підкіркової локалізації, другу - 23 пацієнти з ПМПІІ кірково-підкіркової локалізації. Динаміку вираженості неврологічного дефіциту вивчали, оцінюючи ступінь тяжкості за шкалою NIHSS (National Institutes of Health Stroke Scale) на 1-шу — 3-тю та 10 — 13-ту добу. К лініко-соціальний результат гострого періоду ПМПІІ оцінювали за модифікованою шкалою Р енкіна на 21-шу добу захворювання. Нейропсихологічне дослідження передбачало верифікацію когнітивних порушень з використанням шкал Mini-Menthal State E xamination (MMSE), Монреальскої шкали оцінки когнітивних порушень (Montreal C ognitive A ssessment (MoCA)) та батареї тестів на лобну дисфункцію (Frontal A ssessment Battery (FAB)). Для верифікації локалізації повторного вогнища церебральної ішемії щодо кортикальних структур і деталізації морфологічних змін усім пацієнтам проведено комп’ютерно-томографічну діагностику, під час якої враховували такі показники: розташування та розмір вогнища церебральної ішемії, розширення шлуночкової системи, індекси і розміри третього та четвертого шлуночків, дислокаційні процеси, характер гідроцефалії, локалізацію кісти, наявність і вираженість лейкоареозу, ознаки атрофії кори головного мозку. Clinical-paraclinical and neuropsychological features among patients with recurrent cerebral ischemic hemispheric stroke. Objective — to study clinical-paraclinical and neuropsychological features among patients with corticalsubcortical and subcortical localization of recurrent cerebral ischemic hemispheric stroke (re-CIHS). Methods and subjects. The study involved 49 patients (22 men and 27 women) aged from 44 to 85 years in the acute period of re-CIHS. The first clinical observation group included 26 patients with re-CIHS subcortical localization, and the second group consisted of 23 patients with re-CIHS of cortical-subcortical localization. The study of the dynamics of neurological deficit was assessed with the NIHSS (National Institutes of H ealth Stroke Scale) on 1st—3rd and 10th—13th days and the clinical and social outcome of the acute period of re-CIHS was assessed by modified R ankin scale (on the 21st day of the disease). The neuropsychological study included the verification of cognitive impairment using the Mini-Mental State E xamination (MMSE), the Montreal C ognitive A ssessment (MoCA) and the Frontal Assessment Battery (FAB) scales. A ll patients underwent computed tomography in order to verify the localization of focus of cerebral ischemia regarding cortical structures, and to detailed morphological changes. The following computer tomography parameters were taken into account: the location, the size of the focus of cerebral ischemia, the expansion of the ventricular system, the indices and sizes of the third and fourth ventricles, the dislocation processes, the type of hydrocephalus, the localization of the cyst, the presence and severity of leukoaraiosis, signs of cerebral cortex atrophy.
Клініко-параклінічні та нейропсихологічні особливості у хворих із повторним мозковим півкульовим ішемічним інсультом
Clinical-paraclinical and neuropsychological features among patients with recurrent cerebral ischemic hemispheric stroke
Keywords: повторный мозговой ишемический полушарный инсульт; подкорковый очаг; корково-подкорковый очаг; когнитивные нарушения; повторний мозковий півкульовий ішемічний інсульт; підкіркове вогнище; кірково-підкіркове вогнище; когнітивні порушення; recurrent cerebral ischemic hemispheric stroke; subcortical localization; cortical-subcortical localization; cognitive impairments