Особливості пролапсу мітрального клапана в осіб молодого віку - Кузнецова, М. А.; Kuznetsova, M. A. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
У зв’язку зі значним зростанням ускладнень, що розвиваються в осіб молодого віку з пролапсом мітрального клапана (ПМК), виявлення цієї патології є доволі актуальним. З метою вивчення особливостей пролапсу мітрального клапана обстежили 135 осіб у віці 18–25 років. Вивчили особливості пролапсу мітрального клапана на основі ультразвукового дослідження серця, реєстрації електрокардіограми, кардіоінтервалографії. Встановили: пролапс мітрального клапана в осіб молодого віку проявляється поліморфізмом клінічної картини, що складається в осіб із ПМК 1 ступеня переважно із симптомів вегетативної нестабільності, а в пацієнтів із ПМК 2 ступеня – переважно ознаки сполучнотканинної дисплазії. Наявність пролапсу мітрального клапана асоціюється з відхиленнями діяльності серцево-судинної системи: при 1 ступені – синусової тахікардії, при 2 ступені – у вигляді синусової аритмії, ознак гіпертрофії лівого шлуночка та порушення процесів реполяризації міокарда. В связи со значительным ростом осложнений, развивающихся у лиц молодого возраста с пролапсом митрального клапана (ПМК), выявление данной патологии является актуальным. С целью изучения особенностей пролапса митрального клапана обследовано 135 лиц в возрасте 18–25 лет. Изучены особенности пролапса митрального клапана на основе ультразвукового исследования сердца, регистрации электрокардиограммы, кардиоинтервалографии. Установлено, что пролапс митрального клапана у лиц молодого возраста проявляется полиморфизмом клинической картины, складывается у пациентов с ПМК 1 степени преимущественно из симптомов вегетативной нестабильности, а у пациентов 2 степени – преимущественно признаки соединительнотканной дисплазии. Наличие пролапса митрального клапана ассоциируется с отклонениями деятельности сердечно-сосудистой системы: при 1 степени – синусовой тахикардии; при 2 степени – в виде синусовой аритмии, признаков гипертрофии левого желудочка и нарушение процессов реполяризации миокарда. Aim. With the aim of studying the features of mitral valve prolapse 135 persons with mitral valve prolapse at the age of 18–25 years were examined. Methods and results. The features of mitral valve prolapsed were studied with echocardiography, electrocardiography, cardiointervalography. It was established that mitral valve prolapse (MVP) in young age had different clinical picture. Patients with MVP 1 degree mainly had autonomic instability, and with 2 degree - mostly signs of connective tissue dysplasia. Conclusion. The presence of MVP is associated with abnormalities of the rhythm and conductivity: 1 degree - sinus tachycardia; the 2nd -sinus arrhythmia, signs of left ventricular hypertrophy and impaired repolarization of the myocardium.
Особенности пролапса митрального клапана у лиц молодого возраста
Features of mitral valve prolapse in young patients
Keywords: пролапс мітрального клапана; серцево-судинна система; молодий вік; ехокардіографія; пролапс митрального клапана; сердечно-сосудистая система; молодой возрас; эхокардиография; Mitral Valve Prolapse; Cardiovascular System; Young Adult; Echocardiography