Аналіз вітчизняного фармацевтичного ринку лікарських засобів, що застосовуються для лікування сечокам’яної хвороби - Шевінa, В. Л.; Хохленкова, Н. В.; Ярних, Т. Г.; Шевина, В. Л.; Хохленкова, Н. В.; Ярных, Т. Г.; Shevina, V. L.; Khokhlenkova, N. V.; Yarnykh, T. G. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
Нині немає «золотого» стандарту у вирішенні проблеми сечокам’яної хвороби, тому пошук нових та удосконалення відомих методів лікування залишається актуальним. З метою вивчення асортименту лікарських засобів, які призначають для лікування сечокам’яної хвороби, і визначення наявності на фармацевтичному ринку вітчизняних ліків здійснили аналіз згідно з Державним реєстром лікарських засобів України та класифікаційною системою АТС. Препарати проаналізували за трьома групами АТС: препарати, що пригнічують утворення сечової кислоти; інші засоби, котрі застосовуються в урології; засоби, що застосовуються для розчинення сечових конкрементів. Виявили, що фармацевтичний ринок препаратів, які застосовуються у комплексному лікуванні пацієнтів із сечокам’яною хворобою, формують в основному іноземні виробники. Це свідчить про доцільність розширення номенклатури препаратів вітчизняного виробництва і лікарських форм, що застосовуються для лікування сечокам’яної хвороби. Сегодня нет «золотого» стандарта в решении проблемы мочекаменной болезни, потому поиск новых и усовершенствование известных методов лечения остается актуальным. С целью изучения ассортимента лекарственных средств, которые назначают для лечения мочекаменной болезни, и установления наличия на фармацевтическом рынке отечественных лекарств провели анализ в соответствии с Государственным регистром лекарственных средств и классификационной системой АТС. Препараты проанализированы по трем группам АТС: препараты, подавляющие образование мочевой кислоты; другие средства, применяемые в урологии; средства, применяемые для растворения мочевых конкрементов. Установлено, что фармацевтический рынок препаратов, применяемых в комплексном лечении пациентов с мочекаменной болезнью, формируют в основном иностранные производители. Это свидетельствует о целесообразности расширения номенклатуры препаратов отечественного производства и лекарственных форм, применяемых для лечения мочекаменной болезни. Aim. The results on research of the range of drugs used for urolithiasis treatment and licensed in Ukraine are presented in the article. Methods and results. The drugs have been analyzed by three ATC groups: drugs, which inhibit the synthesis of uric acid; other products used in urology; drugs used for dissolving urinary calculus. It has been detected that pharmaceutical market of drugs, which are used in complex treatment of patients with urolithiasis is formed mainly by foreign manufacturers. Conclusion. Feasibility of nomenclature extension with domestic drugs and their dosage forms, which are used for urolithiasis treatment, has been determined in the article.
Анализ отечественного фармацевтического рынка лекарственных средств, применяемых для лечения мочекаменной болезни
Analysis of domestic pharmaceutical market of drugs for the treatment of urolithiasis
Keywords: маркетинг; ассортимент; сечокам’яна хвороба; маркетинг; ассортимент; мочекаменная болезнь; pharmaceutical preparations; marketing; product range; urolithiasis