Експресія маркерів CD34, DOG1, S100 у CD117-негативних і CD117-позитивних гастроінтестинальних стромальних пухлинах із різним потенціалом злоякісності та клініко-морфологічними характеристиками - Скорик, В. Р.; Cкорик, В. Р.; Skorik, V. R. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Верифікація діагнозу гастроінтестинальної стромальної пухлини (ГІСП) потребує виконання ретельної диференційної діагностики та визначення потенціалу злоякісності. З метою оцінювання взаємозв’язків між клінічними (вік пацієнтів, локалізація первинної пухлини), морфологічними (гістологічний тип) та імуноморфологічними даними (статус CD117, показник Ki-67) у зразках ГІСП 43 пацієнтів вивчали експресію маркерів DOG1, CD34, S100. Встановили, що S100 позитивні (+) випадки становлять менше ніж 5% ГІСП, а CD34+ та DOG1+ 81,4% і 86,6% відповідно. Вірогідної залежності між характером експресії CD34, DOG1 та клініко-морфологічними даними не виявили (р>0,05). Частка випадків CD34-, DOG1- (по 50%) є переважаючою у групах із високим показником Ki-67, а частка CD34+, DOG1+ (40%, 40,9% відповідно) – з низьким, однак ця залежність статистично не підтвердилась (р>0,05). Верификация диагноза гастроинтестинальной стромальной опухоли (ГИСО) требует проведения тщательной дифференциальной диагностики и определения потенциала злокачественности. С целью оценки взаимосвязей между клиническими (возраст пациентов, локализация первичной опухоли), морфологическими (гистологический тип) и иммуноморфологическими данными (статус CD117, показатель Ki-67) в образцах ГИСО 43 пациентов изучали экспрессию маркеров DOG1, CD34, S100. Установлено, что S100-положительные (+) случаи составляют менее 5% ГИСО, а CD34 + и DOG1 + – 81,4% и 86,6% соответственно. Достоверной зависимости между характером экспрессии CD34, DOG1 и клинико-морфологическими данными не обнаружено (р>0,05). Доля случаев CD34-, DOG1- (по 50%) преобладает в группах с высоким показателем Ki-67, а доля CD34+, DOG1+ (40%, 40,9% соответственно) – с низким, однако эта зависимость статистически не подтвердилась (р> 0,05). Diagnosis verification of gastrointestinal stromal tumor (GIST) requires thorough differential diagnosis and determination of malignancy potential. Aim. In order to evaluate the relationship between clinical (patient age, localization of the primary tumor), morphological (histological type) and immunohistochemical (CD117status, Ki-67 index) data in GIST samples of 43 patient we studied the expression of markers DOG1, CD34, S100. Methods and results. It was established, that S100-positive (+) cases are found in less than 5% of GIST, and CD34+ and DOG1+ in 81.4% and 86.6% respectively. Reliable relationship between characters of expression of CD34, DOG1 and clinical and morphological data was not detected (p> 0.05). The portion of cases of CD34-, DOG1- (50%) is dominant in groups with high Ki-67, and portion of CD34+, DOG1+ (40%, 40.9% respectively) – with low, but this relationship was not statistically confirmed (p > 0,05).
Экспрессия маркеров CD34, DOG1, S100 в CD117-негативных и CD117-позитивных гастроинтестинальных стромальных опухолях с разным потенциалом злокачественности и клинико-морфологическими характеристиками
Expression of CD34, DOG1, S100 in CD117-negative and CD117-positive gastrointestinal stromal tumors with different potential of malignancy and clinical, morphological features
Keywords: шлунка хвороби; новоутворення; імуногістохімія; желудка болезни; новообразования; иммуногистохимия; Stomасh Diseases; Neoplasms; Immunohistochemistry