Основи здорового способу життя. Тема 16. Ігроманія і токсикоманія – небезпека для здоров’я : метод. рек. для самостійної роботи студентів - Ляхова, Інна Миколаївна; Шаповалова, Ірина Володимирівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Методичні рекомендації призначені для студентів, які навчаються за спеціальністю 227 «Фізична терапія, ерготерапія» ЗВО МОЗ України для допомоги у вивчені окремих аспектів здорового способу життя, які віднесено до самостійної роботи згідно типової та робочої програм, в рамках підготовки до практичних занять та кращого засвоєння навчального матеріалу з дисципліни «Основи здорового способу життя». Мета самостійної роботи за темою – ознайомитися з особливостями формування залежності від ігроманії і токсикоманії та їх руйнівним впливом на організм людини. Актуальність теми. Проблема наркоманії є однією з найгостріших проблем сучасного суспільства. Вживання наркотичних речовин має психосоціальні та до медичні наслідки. Медичними наслідками наркоманії стають: передозування наркотиків, психіатричні захворювання, ускладнення вагітності і патологія, проблеми серцево-судинної системи і навіть суїцид. Особливу небезпеку наркоманія представляє на організм, який розвивається. Вік дітей, які вживають наркотичні речовини, за останні 20 років значно знизився (з 13-15 років до 9-12 років). За роки незалежності України в результаті вживання наркотичних речовин в 2,5-3,2 рази зросла захворюваність на розлади психіки і поведінки та в 25 разів збільшилась кількість неповнолітніх наркоманів. Відтак, ця проблема є актуальною і потребує ґрунтовного аналізу і вивчення.
Keywords: самостійна робота студентів