Маркетингові дослідження ринку препаратів для лікування посттравматичного стресового розладу - Остапенко, Андрій Олексійович; Яковлева, Ольга Станіславівна (Х. : Національний фармацевтичний університет, 2018)
Посттравматичні стресові розлади (ПТСР) в нашій країні, переважно, пов’язані з військовим конфліктом i, відповідно, тривалим перебуванням в емоційно напруженій, невизначеній ситуації очікування лиха. За висновками міжнародної організації the Assessment Capacities Project (ACAPS), що наведені в огляді Global Emergency Overview, станом на березень 2015 р., понад 5 млн. мешканців якимось чином були залучені до цих травматичних подій; понад мільйон стали внутрішніми мігрантами. Аналіз особливостей перебігу ПТСР виявив, що у його структурі найбільш поширеними були пролонгована депресивна реакція та тривожно-депресивна реакція. Тобто у більшості хворих на ПТСР спостерігається депресивна симптоматика, що потребує психофармакотерапевтичного втручання з застосуванням антидепресантів (АД), як основної групи препаратів. Тому метою дослідження стало проведення маркетингового аналізу вітчизняного ринку ЛЗ антидепресивної дії для наукового обґрунтування підходів до забезпечення економічної та фізичної доступності ліків.