Визначення вмісту фенілпропаноїдів у бруньках тополь, які культивують в Україні - Рудник, Анна Михайлівна (Харків : НФаУ, 2020)
Збільшення потреби у сировині для виробництва деревини і біопалива призводить до стрімкого скорочення площ природних лісів в Україні і світі. Завдяки здатності нагромаджувати значні запаси деревини за короткий проміжок часу, легкому вегетативному розмноженню і гібридазії, невибагливості до ґрунтових умов рослини роду Тополя (Populus L.) привертають особливу увагу дослідників. Найбільший науковий і практичний інтерес сьогодні представляють гібриди тополь, які використовують в плантаційному вирощуванні для отримання енергетичної деревини. За даними [3] площа тополевих деревостанів природного походження, які представлені оcикою (P. tremula L.), т. чорною (P. nigra L.), т. білою (P. alba L.) гібридом осики з т. білою – т. сіруватою (P. х canescens), в лісовому фонді рівнинної частини України сягає 15522,7 га; площа штучних – 13551,4 га.
Keywords: Populus L.; гібриди тополь; бруньки ополь; хімічний склад