Визначення біологічно активних сполук у ліпофільних екстрактах гарбуза методом тонкошарової хроматографії - Дегтярьова, К. О.; Грудько, В. О.; Вишневська, Л. І.; Бісага, Є. І.; Дегтярёва, Е. А.; Грудько, В. А.; Вишневская, Л. И.; Бисага, Е. И.; Degtyaryovа, E. A.; Grudko, V. A.; Vishnevskaya, L. I.; Bisaga, E. I. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Каротиноїди є розповсюдженим і важливим класом природних жиророзчинних пігментів, основна дія яких полягає в запобіганні утворення вільних радикалів. Тому одним із завдань на шляху створення лікарських препаратів, що містять каротиноїди, є розробка способу їх виявлення та ідентифікації в рослинних об’єктах. Мета роботи – вивчити біологічно активні сполуки у ліпофільних екстрактах гарбуза методом тонкошарової хроматографії. У статті експериментально вивчені системи розчинників, досліджені різні проявники, що рекомендовані в літературі, а також підібрані нами самостійно. У результаті встановили біологічно активні сполуки ліпофільного характеру, ідентифікували β-каротин, обрали систему розчинників і реагенти для ідентифікації β-каротину. Це свідчить, що розроблена методика надалі може бути включена в методи контролю якості для визначення β-каротину в ліпофільному екстракті гарбуза. Каротиноиды являются распространённым и важным классом природных жирорастворимых пигментов, основное действие которых заключается в предотвращении образования свободных радикалов. Поэтому одной из задач на пути создания лекарственных препаратов, которые содержат каротиноиды, является разработка способа их выявления и идентификации в растительных объектах. Цель работы – изучить биологически активные соединения в липофильных экстрактах тыквы методом тонкослойной хроматографии. В статье экспериментально изучены системы растворителей, исследованы разные проявители, которые рекомендованы литературой, а также подобраны нами самостоятельно. В результате установлены биологически активные соединения липофильного характера, идентифицирован β-каротин, выбрана система растворителей и реагенты для идентификации β-каротина. Это свидетельствует о том, что разработанная методика в дальнейшем может быть включена в методы контроля качества для определения β-каротина в липофильном экстракте тыквы. Aim. Carotenoids are a common and important class of natural fat-soluble pigments. The prevention of free radicals formation is the carotenoid’s primary effect. One of the tasks while creating medicines which contain carotenoids is the identiﬁ cation of them in plant objects. Methods and results. Our purpose is the determination of biologically active compounds in lipophilic extracts of pumpkin using thin layer chromatography. The article presents the experimental study of solvent systems. Although, different developers which are recommended in literature have been chosen and investigated. As a result biologically active compounds of the lipophilic character have been identiﬁed, β-carotene has been identiﬁed, solvents and reagents for the identiﬁ cation of β-carotene have been selected. Conclusion. This method can be included to the quality control methods to determine β-carotene in the lipophilic pumpkins extracts.
Определение биологически активных соединений в липофильных экстрактах тыквы методом тонкослойной хроматографииографии
Determination of biologically active compounds in lipophilic extracts of pumpkin using thin layer chromatography
Keywords: гарбуз; біологічно активні сполуки; каротиноїди; фітостерини; тонкошарова хроматографія; тыква; биологически активные вещества; каротиноиды; фитостерины; тонкослойная хроматография; Cucurbita; Biologically Active Connections; Carotenoids; Phytosterols; Thin Layer Chromatography