Досвід лікування бойових травм щелепно-лицевої ділянки титановими імплантатами в умовах сучасної війни - Івченко, Дмитро Валерійович; Варжапетян, Сурен Діасович; Міщенко, Олег Миколайович; Сидор, О. В.; Петренко, Ю. М.; Яцун, Євген Володимирович; Строгонова, Тетяна Василівна; Ivchenko, D. V.; Varzhapetian, S. D.; Mishchenko, O. M.; Sydor, O. V.; Petrenko, Yu. M.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Мета роботи – описати особливості бойової травми щелепно-лицевої ділянки та навести можливі варіанти хірургічного лікування з використанням титанових імплантатів. Матеріали та методи. Наведено опис клінічних випадків лікування високошвидкісних бойових травм щелепно-лицевої ділянки у відділенні щелепно-лицевої хірургії з отоларингологічними ліжками КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги Запорізької міської ради». Результати. Післяопераційне спостереження за пацієнтами, які постраждали від поранення високошвидкісними снарядами, показало позитивні результати лікування в усіх випадках. Негативні наслідки перенесеної травми, виявлені в післяопераційному періоді, – стійкий параліч мімічної мускулатури, дисфункції нижньої щелепи (обмеження відкривання рота), некроз пошкоджених тканин ротової порожнини, некроз і нагноєння тканин навколо ран, виникнення деформувальних рубців і нориць, секвестрація. Найчастіші функціональні порушення внаслідок травми – параліч мімічної мускулатури, порушення функції нижньої щелепи, які діагностували у 100 % випадків, що описали. Секвестрацію кісткових відламків виявили тільки в одного хворого, ще в одного пацієнта діагностували всі названі негативні патологічні наслідки перенесеної високошвидкісної травми. Висновки. Наш досвід лікування вогнепальних високошвидкісних поранень обличчя дає підстави зробити висновок, що результати лікування та вибір хірургічної тактики залежать передусім від тяжкості поранення та ступеня пошкодження м’яких і кісткових тканин обличчя. Різноманіття характеру травм не дає змогу визначити єдиний «стандарт» термінів для остаточного хірургічного лікування. The aim. To research some features of a combat injury of the jaw-facial region and possible options of surgical treatment using titanium implants. Materials and methods. We investigated clinical cases of the treatment of high-speed combat injuries of the maxillofacial area in the department of maxillofacial surgery with otolaryngological beds of Municipal Non-Commercial Enterprise “City Hospital of Emergency and Urgent Medical Care of the Zaporizhzhia City Council”. Results. Postoperative follow-up of the patients affected by high-velocity projectile showed positive treatment outcomes in all observations. The negative consequences of the trauma revealed in the postoperative period were persistent paralysis of facial muscles, lower jaw dysfunction with limited mouth opening, necrosis of the damaged tissues of the oral cavity, necrosis and suppuration of tissues around the wounds, formation of deforming scars and fistulas, sequestration. The most common functional disorders as a result of injury were paralysis of the facial muscles and mandibular dysfunction which were observed in 100 % of our cases. Sequestration of the bone fragments was observed in only one case, only one patient showed all the above mentioned negative pathological consequences of high-speed trauma. Conclusions. Our experience in the treatment of high-velocity gunshot wounds at the face leads to the conclusion that the results of the treatment and the choice of surgical tactics depend primarily on the severity of the wound and the degree of destruction of soft and bone tissues of the face. The great variety of the nature of injuries does not allow determining of a “golden standard” for final surgical treatment.
Experience of the treatment of combat injuries of the maxillofacial area with titanium implants in the conditions of modern war
Івченко Д. В. - ORCID ID: 0000-0002-2303-011X; Варжапетян С. Д. - ORCID ID: 0000-0001-5649-1126; Міщенко О. М. - ORCID ID: 0000-0002-6378-7061; Сидор О. В. - ORCID ID: 0000-0003-3081-8906; Яцун Є. В. - ORCID ID: 0000-0001-5467-9301; Строгонова Т. В. - ORCID ID: 0000-0001-5510-2176.
Keywords: обличчя; травма; військовий; перелом; трахеостомія; face; trauma; military; fracture; tracheostomy