Застосування високодозованої тамоксифенотерапії у консервативному лікуванні хворих на недрібноклітинний рак легені ІІІ–IV стадії - Каджоян, Артем Валерійович; Шевченко, Анатолій Іванович; Kadzhoian, A. V.; Shevchenko, A. I. (My University, 2014)
Рак легені залишається основною причиною онкологічної смертності. Ефективність лікування місцевопоширеного і метастатичного недрібноклітинного раку легені (НДКРЛ) невисока. Одним з перспективних нових напрямів у лікуванні НДКРЛ є включення антиестрогенів (тамоксифен) до стандартних схем хіміотерапії. Нами проаналізовано експресію рецепторів естрогену альфа (Erα) та прогестерону (PR) в пухлинній тканині, беспосередній ефект та виживаність хворих на НДКРЛ ІІІ–IV стадії під час хіміогормонального лікування із застосуванням тамоксифену. При дослідженні ERα- і PR- рецепторного статусу у хворих на НДКРЛ відмічена їхня поєднана експресія лише у 1 (2 %) хворого. Встановлено, що при використанні високих доз тамоксифену в комбінації з поліхіміотерапією однорічна виживаність і медіана виживаності (55 % і 13,1 міс відповідно) достовірно вищі (Р = 0,00055), ніж у хворих, які отримували лише хіміотерапію (32 % і 9,5 міс відповідно). Lung cancer is currently the leading cause of cancer-related death. The effectiveness of treatment of locally advanced and metastatic non-small cell lung cancer (NSCLC) remains low. One the promising new directions in NSCLC treatment is the inclusion of antiestrogens (tamoxifen) to standard chemotherapy regimens. Expression of estrogen (Erα) and progesterone (PR) receptors in the tumor tissue, objective effect and NSCLC patients’ survival at chemohormonal treatment with tamoxifen use were analysed. ERα and PR-receptor status study in patients with NSCLC revealed presence of expression only in 1 (2 %) patient. One-year and median survival (55 % and 13.1 months respectively) at high-dose tamoxifen therapy use in combination with chemotherapy were established to be significantly higher (Р = 0,00055) than in patients, which received only chemotherapy (32 % and 9.5 months respectively).
Therapeutic role of high dose tamoxifen therapy in conservative treatment of patients with iii–iv stages of non-small cell lung cancer
Keywords: недрібноклітинний рак легені; рецептори; тамоксифен; виживаність; non-small cell lung cancer; receptors; tamoxifen; survival