Мікроскопічні дослідження подорожника найвищого та подорожника ланцетного при ідентифікації лікарської рослинної сировини - Хортецька, Тая Володимирівна; Смойловська, Галина Павлівна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Важливим завданням сучасної фармації є пошук перспективних видів лікарських рослин, які виявляють виражену біологічну активність та мають достатню сировинну базу. Pід Подорожник (Plantago L.) родини Подорожникові (Plantaginaceae Juss.) на території України налічує до 18 видів. Філогенетично близький до подорожника найвищого (Plantago altissima L.), подорожник ланцетний (Plantago lanceolataL.) має велику рослинну базу, подібний склад та вміст біологічно активних речовин. Тому актуальним є проведення порівняльних мікроскопічних досліджень двох видів подорожника, виявлення їх діагностичних ознак для подальшого впровадження подорожника найвищого (Plantago altissima L.) у практику сучасної медицини. Метою нашої роботи було визначення загальних та відмінних діагностичних мікроскопічних ознак рослинної сировини подорожника найвищого та подорожника ланцетного при ідентифікації рослинної сировини.
Keywords: тези доповідей