Визначення молекулярних механізмів розвитку та перебігу експериментального цукрового діабету в щурів лінії Вістар - Іваненко, Тарас Васильович; Ivanenko, T. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Мета роботи – аналіз експресії генів, пов’язаних із діабетом, у зразках тканин підшлункової залози щурів лінії Вістар. Матеріали та методи. Для аналізу експресії генів використовували метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) зі зворотною транскрипцією в режимі реального часу за допомогою набору RTІ Profiler™ PCR Array Rat Diabetes (QIAGEN, Німеччина), де об’єктом дослідження в експериментальних тварин була підшлункова залоза. Результати. RTІ Profiler™ PCR Array Rat Diabetes профілює експресію 84 генів, пов’язаних із виникненням, розвитком і прогресуванням діабету. Панель містить гени, що спричиняють ожиріння, резистентність до інсуліну, ранній початок діабету та його пізні ускладнення. Ці гени представлені функціональними категоріями: рецепторами, транспортерами та каналами; ядерними рецепторами; метаболічними ферментами; факторами секреції; білками передачі сигналу; факторами транскрипції. У результаті ПЛР-дослідження матеріалу тварин з експериментальним цукровим діабетом встановили активність генів Nkx2-1, Pik3r1, Slc14a2 з високою експресією порівняно з контрольною групою щурів. The aim of the work is analysis of the expression of genes, related to diabetes in pancreatic tissue samples of Wistar rats. Materials and methods. The polymerase chain reaction method with real-time reverse transcription was used to analyze gene expression using the RTI Profiler™ PCR Array Rat Diabetes kit (QIAGEN, Germany), where the pancreas was the object of research in experimental animals. Results. RTI Profiler™ PCR Array Rat Diabetes profiles the expression of 84 genes, associated with the onset, development, and progression of diabetes. The panel contains genes that contribute to obesity, insulin resistance, early-onset diabetes, and its late complications. These genes are represented by functional categories: receptors, transporters, and channels; nuclear receptors; metabolic enzymes; secretion factors; signal transduction proteins; transcription factors. According to the PCR results of the study of the control group of animals and animals with experimental diabetes, we established the activity of the Nkx2-1 genes; Pik3r1; Slc14a2 with high expression compared to control animals.
Determination of molecular mechanisms of development and course of experimental diabetes mellitus in Wistar rats
ORCID ID: 0000-0001-6617-5178
Keywords: щури лінії Wistar; підшлункова залоза; гени Nkx2-1; гени Pik3r1; гени Slc14a2; Wistar rats; pancreas; genes Nkx2-1; genes Pik3r1; enes Slc14a2