Прогностичне значення інтегральної оцінки електроенцефалографічного патерну у пацієнтів в гострому періоді спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу на тлі консервативної терапії - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Кузнєцов, Антон Анатолійович; Kozyolkin, O. A.; Kuznietsov, A. A. (My University, 2020)
Мета – дослідити інформативність інтегральної оцінки електроенцефалографічного (ЕЕГ) патерну для визначення індивідуального прогнозу виходу гострого періоду спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу (ССВМК) на тлі консервативної терапії. Об’єкт і методи дослідження. Проведено дослідження 156 пацієнтів в гострому періоді ССВМК на тлі консервативної терапії. Діагноз встановлювався за даними клініко-нейровізуалізаційного обстеження. Оцінка функціонального стану церебральних структур здійснювалася методом комп’ютерної електроенцефалографії зі спектральним аналізом біоелектричної активності головного мозку в перші 48 годин від дебюту захворювання. Вихід гострого періоду ССВМК визначався на 21 добу за допомогою модифікованої шкали Ренкіна, при цьому значення >3 балів виступало критерієм несприятливого функціонального виходу, ≤3 бали – сприятливого функціонального виходу (СФВ). Для ідентифікації інтегрального типу ЕЕГ патерну використовували кластерний аналіз. Результати. І тип ЕЕГ патерну було діагностовано у 45 (28,8%) пацієнтів, ІІ тип – визначено в 53 (34,0%) випадках, ІІІ тип – зафіксовано у 58 (37,2%) хворих. Найбільш грубими були порушення біоелектричної активності головного мозку у пацієнтів з ІІІ типом ЕЕГ патерну (білатеральне домінування ритмів δ-діапазону у поєднанні з інверсією від’ємних лобово-потиличних градієнтів ритмів α-діапазону). ІІ тип ЕЕГ патерну відрізнявся білатеральним переважанням повільнохвильової активності (без домінування ритмів δ-діапазону) з іпсилатеральною редукцією лобово-потиличних градієнтів ритмів β-діапазону. Для І типу ЕЕГ патерну характерною була відсутність переважання повільнохвильової активності в обох гемісферах у поєднанні зі збереженням зональних відмінностей ритмів α- та β-діапазонів. Питома вага летального виходу була найвищою в групі пацієнтів з ІІІ типом ЕЕГ патерну (69,0% проти 2,2% та 1,8% в групах пацієнтів з ІІ та І типами відповідно). Наявність І типу була прогностично найбільш сприятливою (СФВ зафіксовано в 77,8% випадків проти 49,1% в групі пацієнтів з ІІ типом ЕЕГ патерну). У пацієнтів з ІІІ типом СФВ зареєстровано не було. Aim of the study – to estimate the informative value of electroencephalographic (EEG) pattern for assessment the individual acute period outcome prognosis of the spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage (SSICH) on the ground of conservative therapy. Object and methods. 156 patients were examined in acute period of SSICH on the ground of conservative therapy. The diagnosis was made based on clinical and neurovizualization investigation. The estimation of cerebral structures functional statement was made by using computed EEG with spectral rhythm power analysis of brain activity during first 48 hours from the disease onset. The outcome of acute SSICH was evaluated on 21st day using modified Rankin Scale (mRS). The mRS score >3 was the criteria of unfavorable functional outcome, the mRS score ≤3 – favorable outcome. Cluster analysis was used for integrated EEG type identification. Results. І type of EEG pattern was diagnosed in 45 (28,8%) patients, II type – in 53 (34%) cases, III type – in 58 (37,2%) cases. The most valuable violations of bioelectrical brain activity were revealed in patients with III type of EEG pattern (bilateral prevalence of δ-rhythm spectral power together with inversion of negative fronto-occipital α-rhythm power gradients). II type of EEG pattern was characterized by predominantly slow-wave activity (without prevalence of δ-rhythm power) with ipsilateral reduction of fronto-occipital β-rhythm gradient. Absence of slowwave activity prevalence in both hemispheres with the preservation of the zone differences in α- and β-rhythms were typical for I type of EEG pattern. The frequency of lethal outcome was the highest in patients with III type of EEG pattern (69% versus 1,8% and 2,2% in I and II types respectively). Presence of I type was more favorable (77,8% versus 49,1% in patients with II type of EEG pattern). There was no favorable functional outcome of SSICH in patients with III type.
Prognostic value of integrated electroencephalographic pattern assessment in patients with acute spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage on the ground of conservative therapy
Keywords: внутримозговое кровоизлияние; электроэнцефалография; прогноз; intracerebral hemorrhage; electroencephalography; prognosis