Функції органів місцевого самоврядування щодо реалізації державної антикорупційної політики у сфері охорони здоров’я - Аніщенко, Михайло Анатолійович; Anishchenko, M. А. (My University, 2022)
Дана стаття присвячена дослідженню, наміром якого було визначити проблемні питання правової регламентації функцій органів місцевого самоврядування щодо реалізації державної антикорупційної політики у сфері охорони здоров’я. На початку статті автор зазначає про правові основи існування та діяльності органів місцевого самоврядування в Україні. На основі дослідження норм Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» про те, що в Україні за роки незалежності була формована система органів місцевого самоврядування, призначенням якої є вирішення питань місцевого значення в межах Конституції і законів України. Надалі автор переходить безпосередньо до дослідження функцій органів місцевого самоврядування, визначає їх поняття та класифікацію. В цьому контексті робиться зауваження, що однією з проблем в дослідженні функцій органів місцевого самоврядування щодо реалізації державної антикорупційної політики у сфері охорони здоров’я є відсутність нормативно визначеного переліку функцій органів місцевого самоврядування та вказується на необхідність її вирішення. У подальшому автор аналізує базовий стратегічний нормативно-правовий акт щодо державної антикорупційної політики на найближчі роки – Закон України «Про засади державної антикорупційної політики на 2021-2025 роки», яким було затверджено Антикорупційну стратегію на 2021-2025 роки та внесені зміни до деяких профільних нормативно-правових актів. Зазначається, які саме дії держава планує здійснити у сфері охорони здоров’я і як це має бути пов’язано з антикорупційною діяльністю органів місцевого самоврядування. У висновках автор вказує, який саме зміст мають наповнювати функції органів місцевого самоврядування щодо реалізації державної антикорупційної політики у сфері охорони здоров’я. This article is devoted to research, the purpose of which was to determine the problematic issues of legal regulation of the functions of local self-government bodies regarding the implementation of the state anti-corruption policy in the field of health care. At the beginning of the article, the author notes the legal basis for the existence and activity of local selfgovernment bodies in Ukraine. Based on the study of the norms of the Constitution of Ukraine and the Law of Ukraine «On Local Self-Government in Ukraine», the fact that a system of local self-government bodies was formed in Ukraine during the years of independence, the purpose of which is to resolve issues of local importance within the limits of the Constitution and laws of Ukraine. In the future, the author proceeds directly to the study of the functions of local self-government bodies, defines their concepts and classification. In this context, it is noted that one of the problems in the study of the functions of local self-government bodies in relation to the implementation of the state anti-corruption policy in the field of health care is the absence of a normatively defined list of functions of local self-government bodies, and the need for its solution is indicated. In the following, the author analyzes the basic strategic legal act regarding the state anti-corruption policy for the coming years – the Law of Ukraine «On the Basics of the State Anti-Corruption Policy for 2021-2025», which approved the Anti-Corruption Strategy for 2021-2025 and made changes to some profile regulations – legal acts. It is noted what actions the state plans to take in the field of health care and how it should be related to the anti-corruption activities of local self-government bodies. In the conclusions, the author indicates what content the functions of local selfgovernment bodies should fill in the implementation of the state anti-corruption policy in the field of health care.
Functions of local government bodies regarding the implementation of the state anti-corruption policy in the field of health care
Keywords: місцеве самоврядування; функції органів; антикорупційна політика; корупція; охорона здоров’я; local self-government; functions of bodies; anti-corruption policy; corruption; health care