Забруднене довкілля та вплив його якості на здоров’я населення у промисловому місті Запоріжжя - Ісак, О. С. (Кривий Ріг, 2016)
Вступ: Ми можемо спостерігати, що у цілому ряду досліджень вітчизняних і зарубіжних авторів показані негативні наслідки у стані здоров'я населення у зв'язку з якістю довкілля, а саме здоров'я розглядається як критерій якості місця існування і ефективності природоохоронних заходів. Найбільш значимим для людини об'єктом середовища є атмосферне повітря населених місць, його якісний склад. У атмосферу України - щорік поступає не менш ніж 10 млн. тонн викидів хімічних речовин, в структурі яких найбільшу долю складають: діоксид сірки (до 35%), оксид вуглецю (до 30%), вуглеводні (1,2%), оксиди азоту (1%) і до 2% специфічних забрудників.
Keywords: показники здоров'я; критерії забруднення; частота захворювань; health indicators; criteria pollution; disease incidence