Онкологічна патологія в умовах невідкладної урологічної допомоги - Бачурін, Віктор Іванович; Бачурин, В. И.; Бачурін, Георгій Вікторович; Бачурин, Г. В.; Бачурін, Андрій Вікторович; Бачурин, А. В.; Криворотько, Т. Ф.; Міхно, О. Ю. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
В урологічну клініку в ургентному порядку госпіталізовано 320 хворих, серед них 83 з вираженою макрогематурією (25,9%), приводом для гематурії були такі захворювання: пухлини нирок – у 19 осіб, пухлини сечового міхура – у 32, рак передміхурової залози виявлено у 32 чоловіків. Відзначено, що рак сечового міхура виявляли частіше у чоловіків, ніж у жінок, й у молодшому віці. Простатспецифічний антиген не завжди доволі високий у хворих на рак передміхурової залози, тому при встановленні діагнозу рекомендовано застосовувати комплекс показників, а не будь-який один (специфічний), хоч і визнаний усіма урологами. В урологическую клинику в ургентном порядке госпитализированы 320 больных, из них 83 с выраженной макрогематурией (25,9%), основанием для гематурии были такие заболевания: опухоль почек – 19 человек, опухоли мочевого пузыря – 32, рак предстательной железы отмечен у 32 мужчин. Отмечено, что рак мочевого пузыря чаще наблюдали чаще у мужчин, чем у женщин, и в более молодом возрасте. Простатспецифический антиген не всегда был довольно высоким у больных раком простаты, поэтому при установлении диагноза рекомендуем использовать комплекс показателей, а не один какой-либо (специфический), хоть и признанный всеми урологами. 320 urgent patients were hospitalized in urology clinic, among them 83 patients had pronounced macrohematuria (25,9%). The causes of hematuria were: kidney tumor -19 patients, urinary bladder tumor -32 patients, prostate cancer -32 patients. It was noted, that urinary bladder tumor occured more often in men than in women and in younger age. Such an index PSA not always was increased in prostate cancer patients. So, authors recommend to use complex of indices for making diagnosis but not only one index though speciﬁc and well-known among urologists.
Keywords: онкоутворення; патологія; гематурія; швидкість осадження еритроцитів; простатспецифічний антиген; онкообразования; патология; гематурия; скорость оседания еритроцитов; простатспецифический антиген; оncoprocess; pathology; haematuria; erythrocyte sedimentation rate; PSA