Синтез, фізико-хімічні та біологічні властивості 8-бензиліденгідразино-1-етилтеобромінів - Іванченко, Дмитро Григорович; Романенко, Микола Іванович; Камишний, Олександр Михайлович; Поліщук, Наталія Миколаївна; Иванченко, Д. Г.; Романенко, Н. И.; Камышный, А. М.; Полищук, Н. Н.; Ivanchenko, D. G.; Romanenko, M. I.; Kamyshny, A. M.; Polishchuk, N. M. (Синтез, фізико-хімічні та біологічні властивості 8-бензиліденгідразино-1-етилтеобромінів / Д. Г. Іванченко, М. І. Романенко, О. М. Камишний, Н. М. Поліщук // Український біофармацевтичний журнал. - 2013. - № 4. - С. 127-130., 2013)
Розроблені прості препаративні методики синтезу неописаних раніше в літературі 1-етил-8-бензиліденгідразинотеобромінів — потенційних біологічно активних сполук. Будова синтезованих сполук доведено даними елементного аналізу та ПМР-спектроскопії. За допомогою розрахованих молекулярних дескрипторів показано перспективність подальших досліджень in vitro та in vivo синтезованих речовин. Вивчено протимікробну, протигрибкову та антиоксидантну активність одержаних сполук. Разработаны простые препаративные методики синтеза неописанных ранее в литературе 8-бензелиденгидразино-1-этилтеоброминов — потенциальных биологически активных соединений. Строение синтезированных соединений доказано данными элементного анализа и ПМР-спектроскопии. С помощью рассчитанных молекулярных дескрипторов показана перспективность дальнейших исследований in vitro и in vivo синтезированных веществ. Изучены противомикробная, противогрибковая и антиоксидантная активности полученных соединений. Simple preparative synthesis methods for previously undescribed 8-benzylidenhydrazino- 1-ethyltheobromines — potential biologically active compounds have been developed. The structures of synthesized compounds have been proven by the data of elemental analisys and NMR-spectroscopy. Using the calculated molecular descriptors, the prospective viability of further studies in vitro and in vivo synthesized substances has been shown. The antimicrobial, antifungal and antioxidant activities of the obtained compounds have been explored.
Синтез, физико-химические и биологические свойства 8-бензиледенгидразино-1-этилтеоброминов
Synthesis, physical-chemical and biological properties of 8-benzylidenhydrazino-1-ethyltheobromines
Keywords: теобромін; синтез; ПМР-спектроскопія; біологічна дія; протимікробна дія; протигрибкова дія; антиоксидантна активність; теобромин; ПМР-спектроскопия; биологическое действие; противомикробное действие; противогрибковое действие; антиоксидантная активность; theobromine; synthesis; NMR-spectroscopy; biological action; antimicrobial action; antifungal action; antioxidant activity