Вивчення мутагенного впливу з прогнозом канцерогенності 4-((5-децилтіо)-4-метил-4-Н-1,2,4-тріазол-3-іл)метил)морфоліну для наступних досліджень із метою створення нового лікарського препарату протигрибкової активності - Бушуєва, Інна Володимирівна; Петрова, К. В.; Киричко, Б. П.; Парченко, Володимир Володимирович; Bushuieva, I. V.; Petrova, K. V.; Kyrychko, B. P.; Parchenko, V. V. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Нині все ширшим стає розроблення ефективних і безпечних лікувальних засобів із використанням похідних 1,2,4-тріазолу. Цінність таких препаратів визначається швидкою та пролонгованою біологічною дією, що не супроводжується різкими змінами гомеостазу та вираженими побічними ефектами, характерними для більшості фармакологічних препаратів синтетичного походження. В умовах обмеженого асортименту вітчизняних протимікробних і протигрибкових ветеринарних лікарських засобів на національному фармацевтичному ринку одним із напрямів вирішення цієї задачі є пошук, розроблення та дослідження лікарських засобів із протимікробною та протигрибковою активністю. Мета роботи – вивчення мутагенного впливу з прогнозом канцерогенності 4-((5-децилтіо)-4-метил-4-Н-1,2,4-тріазол-3-іл)метил) морфоліну з перспективою створення нових лікарських форм для лікування грибкових патологій шкіри. Матеріали та методи. Для вивчення дії 4-((5-децилтіо)-4-метил-4-Н-1,2,4-тріазол-3-іл)метил)морфоліну in vitro використали Staphylococcus aureus, штам 209, його мутанти УФ-2, УФ-3 і первинні клітинні культури. Облік генних мутацій мікроорганізмів у системі метаболічної активації (тест Еймса) здійснили за методикою Л. М. Фонштейна згідно з «Методичними рекомендаціями з оцінки мутагенних властивостей нових лікарських засобів» (Київ, 1996 р.), доповненою методикою за рекомендаціями «Доклінічні дослідження ветеринарних лікарських засобів» (за ред. І. Я. Коцюмбаса). The development of effective and safe therapeutic agents using 1,2,4-triazole derivatives is gaining momentum in today’s conditions. The value of such drugs is determined by the rapid and prolonged biological action, which is not accompanied by abrupt changes in homeostasis and pronounced side effects, which are characteristic of most pharmacological drugs of synthetic origin. In the context of a limited range of domestic antimicrobial and antifungal veterinary drugs on the national pharmaceutical market, one of the directions for solving this problem is the search, study, research, and development of drugs with antimicrobial and antifungal activity. The aim of this work was to study the mutagenic effects with the prediction of carcinogenicity of 4-((5-decylthio)-4-methyl-4-H-1,2,4- triazole-3-yl)methyl)morpholine with the prospect of further creation of new dosage forms for the treatment fungal pathologies of the skin. Materials and methods. Staph was used to study the effect of 4-((5-decylthio)-4-methyl-4-H-1,2,4-triazol-3-yl)methyl)morpholine in vitro Staphylococcus aureus, strain 209, its UV-2, UV-3 mutants and primary cell cultures. Accounting for gene mutations of microorganisms in the system of metabolic activation (Ames test) was carried out according to the method of L. M. Fonshtein in accordance with the requirements of “Methodological recommendations for assessing the mutagenic properties of new medicinal products” (Kyiv, 1996), supplemented by the methodology according to the recommendations of “Preclinical research of veterinary medicinal products” (edited by I. Ya. Kotsiumbas).
Study of mutagenic effects with predicted carcinogenicity of 4-((5-decylthio)-4-methyl-4-H-1,2,4-triazole-3-yl)methyl) morpholine for further research in order to create a new drug with antifungal activity
Бушуєва І. В. - ORCID ID: 0000-0002-5336-3900; Парченко В. В. - ORCID ID: 0000-0002-2283-1695.
Keywords: 1,2,4-похідні тріазолу; мутаген; канцероген; протипухлинна активність; цитогенетична активність; 1,2,4-triazole derivatives; mutagens; carcinogens; antitumor activity; cytogenetic activity