Vegetable and other adaptogens with actoprotectory properties (phytodrugs and food supplements) - Belenichev, I. F.; Gorchakova, N.; Savchenko, N.; Yakovleva, N.; Varavka, I.; Varvanskyi, P.; Belenichev, K.; Бєленічев, Ігор Федорович; Горчакова, Н.; Савченко, Н.; Яковлева, Н.; Варавка, І.; et al. (My University, 2023)
Actuality. The article, based on its own research and data from the literature, showed that in conditions of excessive loads in military and other extreme situations (hypoxia, cooling, immobilization stress, during training, in certain diseases, critical conditions) the demands on the functional systems of the body increase, as well as individual bodies. In this case, it is necessary to introduce protective low-toxic agents with adaptogenic activity. The aim of the research. Bring the existing classification dietary supplements with actoprotective properties. Research materials and methods. Analysis of data from domestic and foreign literature, information from printed and electronic publications. Research results and their discussion. The appointment of metabolitotropic agents, including phytodrugs at extreme loads, led to a partial, and sometimes to a complete recovery of the functions of the affected organs and systems. As it was shown, individual metabolitotropic phytoremedies restore individual functions, and for a more active effect on function and metabolism, it is necessary to use them in a combination called dietary supplements. Most of the existing approved combined phytoremedies include extracts from plants that have soothing, cardio- and hepatoprotective activity. Therefore, in sports medicine and in other extreme situations, biologically active supplements from plants began to be used. These are combined means that have an adaptogenic effect, after conducting experimental and clinical tests, necessary for permission for their appointment and use as dietary supplements. Conclusions. The article lists food additives containing synthetic metabolitotropic drugs, as well as a complex of phytoremedies with an explanation of the need to create such combinations that can increase performance and resistance to adverse conditions. Актуальність. У статті на підставі власних досліджень і даних літератури показали, що в умовах надмірних навантажень у разі військових та інших екстремальних ситуацій (гіпоксія, охолодження, іммобілізаційний стрес, під час тренувань, при деяких захворюваннях, критичних станах) підвищуються вимоги до функціональних систем організму, а також окремих органів. У такому разі необхідно вводити протективні малотоксичні засоби з адаптогенною активністю. Мета дослідження. Привести існуючу класифікацію БАД з актопротекторною властивістю. Матеріал і методи. Аналіз даних вітчизняної і зарубіжної літератури, відомостей із друкованих та електронних видань. Результати дослідження. Призначення метаболітотропних засобів, у тому числі фітопрепаратів, за екстремальних навантажень призводило до часткового, а іноді й до повного відновлення функцій уражених органів і систем. Як було показано, окремі метаболітотропні фітозасоби відновлюють окремі функції, а для більш активного впливу на функцію і метаболізм необхідно вживати їх у комбінації під назвою «БАД». Більшість існуючих затверджених комбінованих фітозасобів включає витяги з рослин, які володіють заспокійливою, кардіо-, гепатопротекторною активністю. Тому в спортивній медицині та у разі інших екстремальних ситуацій почали застосовувати біологічно активні добавки з рослин. Це комбіновані засоби, які проявляють адаптогенну дію після проведення експериментальних і клінічних випробувань, необхідних для дозволу на їх призначення і застосування як БАД. Висновок. У статті перераховано харчові домішки, які містять синтетичні метаболітотропні препарати, а також комплекс фітозасобів із поясненням необхідності створення подібних комбінацій, які можуть підвищити працездатність та опір до несприятливих умов.
Рослинні та інші адаптогени з актопротекторними властивостями (фітопрепарати та харчові добавки)
Бєленічев І. Ф. - ORCID: 0000-0003-1273-5314.
Keywords: adaptogenic action; ginseng; Eleutherococcus; Chinese lemongrass; Rhodiola rosea; Ginkgo biloba; адаптогенна дія; женьшень; елеутерокок; лимонник китайський; родіола рожева; гінкго білоба