Клінічна оцінка лабораторних досліджень в кардіології та ревматології - Кривенко, Віталій Іванович; Пахомова, Світлана Петрівна; Гріненко, Тетяна Юріївна; Качан, Ігор Сергійович (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Посібник з клінічної оцінки лабораторних досліджень в кардіології та ревматології передбачає удосконалення практичних навичок з питань призначення та трактування лабораторних досліджень. Наведені у виданні матеріали ґрунтуються на нормативних документах МОЗ України, протоколах та рекомендаціях вітчизняних та міжнародних лікарських товариств. Посібник призначений для лікарів-інтернів за фахами «Загальна практика-сімейна медицина», «Внутрішні хвороби» та лікарів на початку їх професійної діяльності
За всіма ревматологічними захворюваннями та нозологіями в кардіології розроблені протоколи та стандарти обстеження та лікування, що дозволяє лікарю своєчасно та грамотно проводити діагностику захворювання. Значне місце мають лабораторні методи, які розподіляють на основні та додаткові. Правильне призначення обстеження та грамотне трактування досліджень – шлях до встановлення діагнозу та відповідного лікування. Але треба пам’ятати девіз старих лікарів: «Перед додатковими методами дослідження треба знімати шляпу а не голову», тому що на першому плані клінічні прояви захворювання. Ми сподіваємося, що посібник допоможе лікарям-інтернам та молодим спеціалістам у практичній діяльності.
Keywords: діагностика; кардіологія; ревматологія; лабораторні показники; оцінка лабораторних показників