Проблеми охорони праці, безпеки життєдіяльності та стану здоров’я медичних і фармацевтичних працівників - Кочін, І. В.; Акулова, О. М.; Сидоренко, П. І.; Гут, Т. М.; Гелдаш, С. В.; Шило, І. Ф.; Трошин, Дмитро Олександрович; Гайволя, О. О. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Досліджено законодавчу та нормативно-правову базу України з питань забезпечення безпеки життєдіяльності населення, охорони праці найманих робітників. Спосіб життя і стан здоров’я медичних і фармацевтичних працівників у повсякденних умовах життєдіяльності зумовлені впливом підсистем життєвого середовища, а в умовах надзвичайних ситуацій – їх характером. Доведено, що професійна підготовка медичних і фармацевтичних працівників вимагає вивчення комплексу нормативних дисциплін і створення у вищих медичних навчальних закладах кафедр охорони праці. Исследовано законодательную и нормативно-правовую базу Украины по вопросам обеспечения безопасности жизнедеятельности населения, охраны труда наемных работников. Образ жизни и состояние здоровья медицинских и фармацевтических работников в повседневных условиях жизнедеятельности обусловлены влиянием подсистем жизненной среды, а в условиях чрезвычайных ситуаций – их характером. Доказано, что профессиональная подготовка медицинских и фармацевтических работников требует изучения комплекса нормативных дисциплин и создания в высших медицинских учебных заведениях кафедр охраны труда. The legislative and normative legal base of Ukraine on questions of providing of population vital functions safety, labour protection of wage workers was investigated. The way of life and state of health of medical and pharmaceutical workers in the everyday terms of vital functions are conditioned by inﬂuence of subsystems of vital environment, and in the conditions of extraordinary situations - by their character. It is well-proven that professional training of medical and pharmaceutical workers requires the study of complex of normative disciplines, and creation of labour protection departments in higher medical educational establishments.
Keywords: охорона праці; медичні та фармацевтичні працівники; охрана труда; медицинские и фармацевтические работники; labour protection; medical and pharmaceutical workers