Применение венотоников для коррекции синусоидальной дисфункции у больных циррозом печени - Тугушев, А. С.; Вакуленко, В. В.; Михантьев, Д. И.; Нешта, В. В.; Потапенко, П. И.; Михантьєв, Д. І.; Нешта, В. В.; Потапенко, П. І.; Tugushev, A. S.; Vakulenko, V. V.; Mikhantyev, D. I.; Neshta, V. V.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Актуальна разработка единых тактических установок, касающихся вопросов диагностики, рациональной терапии больных с синусоидальной дисфункцией при циррозе печени и профилактики осложнений. С целью оценки роли синусоидальной дисфункции при циррозе печени изучены результаты лечения 35 больных, которым дополнительно проводилась коррекция синусоидальной дисфункции. В основе терапии – назначение венотоников. Оценивались клиническое состояние пациентов, данные ультразвуковой допплерографии, характеризующие кровоток в воротной и селезёночной венах. Установлено, что применение венотоников улучшает портальную перфузию, вследствие чего уменьшается диаметр воротной вены и увеличивается линейная скорость кровотока в ней. Это свидетельствует о значимости коррекции синусоидальной дисфункции в снижении воротного давления и профилактике развития осложнений у больных циррозом печени. Актуальним є напрацювання єдиних тактичних настанов, що стосуються питань діагностики, раціональної терапії хворих із синусоїдальною дисфункцією при цирозі печінки та профілактики його ускладнень. З метою оцінювання ролі синусоїдальної дисфункції при ускладненнях цирозу печінки вивчили результати лікування 35 хворих, яким додатково виконали корекцію синусоїдальної дисфункції. Основою терапії було призначення венотоніків. Оцінювався клінічний стан пацієнтів, дані ультразвукової допплерографії, що характеризують кровоток у ворітній і селезінковій венах.Установили, що застосування венотоніків поліпшує портальну перфузію внаслідок цього зменшується діаметр ворітної вени й збільшується лінійна швидкість кровотоку в ній. Це свідчить про значущість корекції синусоїдальної дисфункції в зниженні ворітного тиску та профілактиці розвитку ускладнень у хворих на цироз печінки. Elaboration of the uniform tactical installations concerning questions of diagnostics, rational therapy of patients with sinusoidal dysfunction at cirrhosis and its complications is actual. Aim For the purpose of assessment of a role of sinusoidal dysfunction at complications of cirrhosis results of 35 patients’ treatment with sinusoidal dysfunction correction were studied. Methods and results. As basis venotonics were used in therapy. The clinical condition of patients, data of ultrasonic dopplerography characterizing the blood fl ow in vv. porte and lienalis were estimated. It was established that application of venotonics improves portal perfusion and portal vein diameter decrease and linear speed of a blood fl ow increase. Conclusion. It testifi es to the importance of correction of sinusoidal dysfunction and prevention of complications development in patients with cirrhosis.
Застосування венотоніків для корекції синусоїдальної дисфункції у хворих на цироз печінки
Application of venotonics for correction of sinusoidal dysfunction in patients with cirrhosis
Keywords: цирроз печени; портальная гипертензия; синусоидальная дисфункция; венотоники; цироз печінки; портальна гіпертензія; синусоїдальна дисфункція; венотоніки; Cirrhosis; Portal Hypertension; Endothelium; Dysfunction; Vasodilatator Agents