Корекція змін стану шкіри та гомеостазу організму у чоловіків, які працюють, із застосуванням курсів вітамінотерапії - Резніченко, Наталія Юріївна; Резниченко, Н. Ю.; Reznichenko, N. Yu. (ЗДМУ, 2014)
Останніми роками у країні відзначають погіршення стану здоров’я чоловіків працездатного віку. З метою визначення ефективності профілактичного застосування полівітамінів і поєднаного використання біотину та декспантенолу серед чоловіків, які працюють, віком 35–44 роки у 128 осіб вивчили особливості стану шкіри, перекисного окислення ліпідів – антиокислювальної системи, рівня ендогенної інтоксикації, вуглеводного та ліпідного обміну, стану андрогенного дефіциту шляхом анкетування, клінічного огляду, біохімічних досліджень. Встановили клінічну та біохімічну ефективність профілактичних курсів вітамінних засобів. Результати свідчать про необхідність широкого застосування вітамінопрофілактики для збереження здоров’я чоловіків віком 35–44 роки. В последние годы в стране отмечается ухудшение здоровья мужчин трудоспособного возраста. С целью изучения эффективности профилактического применения поливитаминов и сочетанного использования биотина и декспантенола среди работающих мужчин в возрасте 35–44 лет у 128 лиц изучены особенности состояния кожи, перекисного окисления липидов – антиокислительной системы, уровня эндогенной интоксикации, углеводного и липидного обмена, состояния андрогенного дефицита путем анкетирования, клинического осмотра, биохимических исследований. Установлена клиническая и биохимическая эффективность профилактических курсов витаминных средств. Результаты свидетельствуют о необходимости широкого применения витаминопрофилактики для сохранения здоровья мужчин в возрасте 35–44 лет. There has been deterioration in the health of men of working age in recent years. Aim. To study the effectiveness of prophylactic use of multivitamins and the combined use of biotin and dexpanthenol among employed men aged 35–44 years. Methods and results.128 persons have been examined by means of questionnaires, clinical examination, biochemical studies. Clinical and biochemical effi cacy of preventive courses of vitamins has been established. Conclusion.The obtained data indicate the need for wide use of vitamin prophylaxis to maintain health in men aged 35–44 years.
Коррекция состояния кожи и гомеостаза организма у работающих мужчин с применением курсов витаминотерапии
Correction of skin condition and homeostasis of the body in employed men by the courses of vitamin therapy
Keywords: вітаміни; стан шкіри; гомеостаз; чоловіки; витамины; состояние кожи; мужчины; Vitamins; Skin Condition; Homeostasis; Men