Медико-правове трактування терміну безоплатна медична допомога - Петрихін, Валерій Петрович (My University, 2021)
Кожен громадянин України має право на охорону здоров’я. В статті 49 Конституції України відзначено, що держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. Однак, сучасний стан організації медичної допомоги населенню не дає можливостей в повному обсязі забезпечувати населення задекларованими конституцією правами. Економічна нестабільність, криза, відсутність або недостатнє фінансування галузі що відбуваються в Україні на протязі останнього десятиліття негативно вплинули на розвиток медичної допомоги населенню країни.