Ментальне здоров’я сучасного українського суспільства: соціально-філософський погляд на проблему - Утюж, Ірина Геннадіївна; Спиця, Наталя Валеріївна; Utiuzh, I. G.; Spytsia, N. V. (My University, 2024)
У статті здійснено соціально-філософський аналіз смислу ментального здоров’я суспільства в умовах глибокої кризи, розглянуто питання збереження ментального здоров’я української нації та пропонується низка векторів трансформацій в системі вищої освіти й охорони здоров’я щодо вирішення цієї проблеми. Питання збереження ментального здоров’я виходить на перший план для українського суспільства особливо з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. До 2022 року проблеми такого роду не обговорювались активно на широкий загал та не вважались пріоритетними для державного управління, але все почалось кардинально змінюватись під час великої кризи, яку принесла з собою війна. В Україні розгорнулися офіційні програми психологічної допомоги, активно залучаються волонтерські організації, а також спеціалісти з інших країн з питань кризової психології долучаються до нового простору, який формується в країні – простору захисту ментального здоров’я нації. Прийшло чітке усвідомлення, що збереження ментального здоров’я – це одне з першочергових завдань по збереженню нації. Здійснено обґрунтування актуальності філософського інструментарію для подальшого вивчення проблеми роботи із ментальним здоров’ям нації. Визначено, що репрезентована в статті субстанційна природа феномена ментального здоров’я людини конституює і детермінує собою всі сфери соціального буття людини, у повній відповідності зі своєю логікою, логікою особистісного росту, базою якого буде формування і розвиток світогляду. Саме тому система вищої освіти, яка готує майбутніх фахівців з медицини та психології, має звертатися за допомогою до філософії з приводу отримання теоретичної матриці ментального здоров’я нації. Адже саме філософія формує певний цивілізаційний простір де має не тільки відроджуватись ментальне здоров’я нації а й зростати, дорослішати, визрівати та розкриватися творчий потенціал українського суспільства. The article carries out a socio-philosophical analysis of the meaning of the mental health of society in conditions of a deep crisis, considers the issue of preserving the mental health of the Ukrainian nation, and proposes a number of vectors of transformations in the system of higher education and health care to solve this problem. The issue of maintaining mental health comes to the forefront for Ukrainian society, especially since the beginning of the full-scale invasion of Russia into Ukraine. Until 2022, problems of this kind were not actively discussed widely and were not considered a priority for public administration, but everything began to change dramatically during the great crisis that the war brought with it. Official psychological assistance programs have been launched in Ukraine, volunteer organizations are actively involved, and crisis psychology specialists from other countries are joining the new space that is being formed in the country - the space of protecting the nation's mental health. There was a clear realization that the preservation of mental health is one of the primary tasks for the preservation of the nation. The justification of the relevance of the philosophical toolkit for further study of the problem of working with the mental health of the nation has been made. It was determined that the substantial nature of the phenomenon of human mental health represented in the article constitutes and determines all spheres of human social existence, in full accordance with its logic, the logic of personal growth, the basis of which will be the formation and development of worldview. That is why the system of higher education, which prepares future specialists in medicine and psychology, should turn to philosophy for help in obtaining a theoretical matrix of the nation's mental health. After all, it is philosophy that forms a certain civilizational space where not only the mental health of the nation should be revived, but also the creative potential of Ukrainian society should grow, mature, mature and unfold.
Mental health of contemporary ukrainian society: a socialphilosophical perspective on the issue
Keywords: ментальне здоров’я; психологія; світогляд; філософія; ментальність; криза; психологічний стрес; культура; медична антропологія; mental health; psychology; worldview; philosophy; mentality; crisis; psychological stress; culture; medical anthropology