Предикторы осложнений и неблагоприятного течения послеоперационного периода после холецистэктомии из минимального лапаротомного и лапароскопического доступов - Клименко, В. Н.; Сыволап, Д. В.; Кравченко, Б. С.; Захарчук, А. В.; Кравченко, С. М.; Вакуленко, В. В.; Клименко, Володимир Микитович; Сиволап, Дмитро Віталійович; Klimenko, V. N.; Syvolap, D. V.; Kravchenko, B. S.; Zakharchuk, A. V.; et al. (ЗДМУ, 2014)
Переход от лапаротомии к лапароскопии качественно изменил агрессивность хирургических вмешательств, позволил снизить число и тяжесть послеоперационных осложнений. С целью определения наиболее значимых предикторов неблагоприятного течения послеоперационного периода после холецистэктомии провели ретроспективное исследование. Обследовали 102 пациентов с желчнокаменной болезнью, которым в плановом порядке проведена холецистэктомия из минимального лапаротомного доступа и лапароскопическим способом. По результатам ROC-анализа, негативной предикторной способностью обладают такие исходные показатели: уровень гемоглобина >131 г/л, лейкоцитоз >11×109/л, размеры конкрементов желчного пузыря >2 мм, фибриноген >4,44 г/л, повышение прямого билирубина >12,7 мкМоль/л; позитивные предикторы: СОЭ <20 мм/час, общий билирубин <18,2 мкМоль/л, активность АЛТ <64 усл. ед., активность амилазы <38 г/л•час, диаметр холедоха <6,2 мм, продолжительность операции <35 мин. Это дает возможность снизить риски послеоперационных осложнений в клинической практике. Перехід від лапаротомії до лапароскопії якісно змінив агресивність хірургічних втручань, дав змогу знизити кількість і важкість післяопераційних ускладнень. З метою визначення найбільш значущих предикторів несприятливого перебігу післяопераційного періоду після холецистектомії здійснили ретроспективне дослідження. Обстежили 102 пацієнтів із жовчнокам’яною хворобою, яким у плановому порядку виконано холецистектомію з мінімального лапаротомного доступу і лапароскопічним способом. За результатами ROC-аналізу, негативною предикативною здатністю характеризуються такі вихідні показники: рівень гемоглобіну >131 г/л, лейкоцитоз >11×109/л, розміри конкрементів жовчного міхура >2 мм, фібриноген >4,44 г/л, підвищення прямого білірубіну >12,7 мкМоль/л; позитивні предиктори: ШОЕ <20 мм/год, загальний білірубін <18,2 мкМоль/л, активність АЛТ <64 ум. од., активність амілази <38 г/л•год, діаметр холедоха <6,2 мм, тривалість операції <35 хв. Це дає можливість знизити ризики післяопераційних ускладнень у клінічній практиці. Aim. To identify the most signifi cant predictors of adverse postoperative course of the laparoscopic cholecystectomy and laparotomy cholecystectomy from the minimum access. Materials and methods. 102 patients with cholelithiasis who routinely performed cholecystectomy were included in retrospective study. Results. Positive prognostic indicators ability have the follow: initial ESR 20 mm/hr, total bilirubin of less than 18.2 mkMol/L, ALT activity at least 64 conventional units, amylase less than 38 g/l•hr, choledoch diameter 6.2 mm less than the common bile duct and the surgery duration less than 35 minutes. Negative predictor ability have the follow: baseline hemoglobin more than 131 g/l, leukocytosis more 11 109/L, gallbladder stones size greater than 2 mm, fi brinogen more than 4.44 g/l, increased direct bilirubin more than 12.7 mmol/l. Conclusion. Results of the study allowed to identify predictors of favorable and unfavorable postoperative course in patients with cholelithiasis, allowing in clinical practice to reduce the risk of postoperative complications of laparoscopic cholecystectomy as well as of minilaparotomy cholecystectomy access.
Предиктори ускладнень і несприятливого перебігу післяопераційного періоду після холецистектомії з мінімального лапаротомного і лапароскопічного доступів
Predictors of adverse postoperative course of cholecystectomy in mini-incision access and laparoscopic cholecystectomy
Keywords: желчнокаменная болезнь; холецистэктомия; послеоперационный период; послеоперационные осложнения; жовчнокам’яна хвороба; холецистектомія; післяопераційний період; післяопераційні ускладнення; Cholelithiasis; Cholecystectomy; The Postoperative Period; Postoperative Complications