Клініко-анамнестичні та преморбідні патоперсонологічні характеристики хворих на органічні тривожно-депресивні розлади з порушеннями комплаєнсу до терапії - Криванкова, Наталія Віталіївна; Криванкова, Н. В.; Krivankova, N. V. (My University, 2017)
Дослідження направлено на виявлення у хворих особливостей психічного реагування, що передували органічному ураженню ЦНС. Концепція дослідження полягає у визначенні ролі особистісних факторів у психопатогенезі тривожно-депресивних розладів органічної ґенези. З метою встановлення клініко-анамнестичних та преморбідних патоперсонологічних особливостей хворих на органічні тривожно-депресивні розлади, проведено обстеження 102 пацієнтів із використанням опитувальника Леонгарда–Шмішека та індивідуально-типологічного опитувальника Л. Н. Собчика. За результатами дослідження виявлено анамнестичні кореляти й патоперсонологічні характеристики хворих на органічні тривожно-депресивні розлади. Встановлено такі преморбідні патоперсонологічні особливості хворих, як нестійкість афективної та мотиваційної сфер особистості, емоційна напруженість, внутрішній особистісний конфлікт, патологічна недовіра та боязкість стосовно оточуючих, а також схильність до обсесивних фобічних реакцій. Исследование направлено на выявление у больных особенностей психического реагирования, предшествовавших органическому поражению ЦНС. Концепция исследования заключается в определении роли личностных факторов в психопатогенезе тревожно-депрессивных расстройств органического генеза. С целью установления клинико-анамнестических и преморбидных патоперсонологических особенностей больных с органическими тревожно-депрессивными расстройствами проведено обследование 102 пациентов с использованием опросника Леонгарда–Шмишека и индивидуально-типологического опросника Л. Н. Собчика. В результате исследования выявлены анамнестические корреляты и патоперсонологические характеристики больных с органическими тревожно-депрессивными расстройствами. Установлены такие преморбидные патоперсонологические особенности больных, как неустойчивость аффективной и мотивационной сфер личности, эмоциональная напряженность, внутренний личностный конфликт, патологические недоверие и боязливость по отношению к окружающим, а также склонность к обсессивным фобическим реакциям. The study is aimed at identifying the mental response characteristics of patients preceding the organic lesion of the central nervous system. The concept of the study is to determine the role of personal factors in the organic anxiety-depressive disorders psychopathogenesis. In order to establish clinical-anamnestic and premorbid pathopersonological features of patients with organic anxiety-depressive disorders, 102 patients were examined using the Leon-gard–Shmishek questionnaire and L. N. Sobchik’s individualtypological questionnaire. The results of the study revealed anamnestic correlates and pathopersonological characteristics of patients with organic anxiety-depressive disorders. The following premorbid pathopersonological features of patients have been established: instability of the affective and motivational spheres of the personality, emotional tension, internal personality conflict, pathological mistrust and fearfulness towards others and a tendency to obsessional phobic reactions.
Клинико-анамнестические и преморбидные патоперсонологические характеристики больных с органическими тревожно-депрессивными расстройствами с нарушениями комплаенса к терапии
Clinical-anamnestic and premorbid pathpersonological characteristics of patients suffering from organic defeat and nxiety-depressive disorders with poor therapy compliance
Keywords: тривожно-депресивні розлади; органічна психопатологія; тривога; депресія; особистість; тревожно-депрессивные расстройства; органическая психопатология; тревога; депрессия; личность; anxiety-depressive disorder; or-ganic psychopathology; anxiety; depression; personality