Клініко-лабораторні особливості та прогнозування перебігу вітряної віспи та оперізувального герпесу у дорослих - Оніщенко, Неллі Вадимівна; Onishchenko, N. М. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
З метою удосконалення прогнозування перебігу вітряної віспи та оперізувального герпесу у дорослих хворих проведено комплексне обстеження 100 дорослих хворих на інфекції, викликані вірусом Varicella-Zoster, серед яких 50 хворих на вітряну віспу та 50 хворих на оперізувальний герпес, які перебували на стаціонарному лікуванні в Комунальній установі «Обласна інфекційна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради. Всім хворим проводилися традиційні лабораторні дослідження, необхідні інструментальні дослідження за показаннями. Спеціальні дослідження включали визначення однонуклеотидного поліморфізму генів ІЛ-10 (rs 1800872, rs 1800896) та TLR 2 (rs 5743708) методом полімеразної ланцюгової реакції, кількісного вмісту ІЛ-10 в сироватці крові методом імуноферментного аналізу, які проводилися на базі Навчально-лабораторного центру Запорізького державного медичного університету. Серед обстежених хворих на вітряну віспу жінок було 16 (32,0 %), чоловіків – 34 (68,0 %), віком від 18 до 49 років, медіана склала 20,0 [20,0; 21,0] років. Середньотяжкий перебіг мали 40 (80,0 %) хворих, 10 (20,0 %) пацієнтів – тяжкий перебіг захворювання. Хворі на вітряну віспу з тяжким перебігом, порівняно з пацієнтами з середньотяжким перебігом, характеризувалися більш старшою віковою категорією (р˂0,05), пізнішими строками госпіталізації (р˂0,05), більш вираженим інтоксикаційним синдромом (р˂0,05), більш тривалим періодом появи нових елементів висипу (р˂0,05), частішою пустулізацією (р˂0,05). Ускладнений перебіг вітряної віспи спостерігався у 33 (66,0 %) хворих. Ускладнення вітряної віспи були представлені гепатитом (13), пневмонією (4), епісклеритом (2), кон’юнктивітом (2), блефарокон’юнктивітом (1), кератокон’юнктивітом (1), енцефалітом (1), токсичною енцефалопатією з синдромом лікворно-динамічних порушень (1), приєднанням вторинної бактерільаної інфекції (8). У хворих з тяжким перебігом вітряної віспи формування ускладнень реєструвалось в 1,74 рази частіше (р˂0,05), порівняно з хворими з середньотяжким перебігом захворювання. Серед госпіталізованих хворих на оперізувальний герпес жінок було 31 (62,0 %), чоловіків – 19 (38,0 %), віком від 27 до 85 років, медіана склала 66,5 [55,0; 77,0] роки. Хворих з середньотяжким перебігом було 35 (70,0 %), з тяжким перебігом – 15 (30,0 %). У 4 (8,0 %) пацієнтів в анамнезі оперізувальний герпес мав рецидивуючий перебіг. У пацієнтів з тяжким перебігом захворювання була виявлена більш пізня госпіталізація (р˂0,05), в 1,88 рази частіше був продромальний період напередодні маніфестації оперізувального герпесу (р˂0,05), в 1,59 рази частіший розвиток пустулізації (р˂0,05), в 3,18 рази частіша реєстрація больового синдрому за ходом уражених нервів (р˂0,05), порівняно з хворими з середньотяжким перебігом. Клінічні форми оперізувального герпесу у дорослих хворих були представлениі: локалізованою – у 42 (84,0 %) пацієнтів, зокрема ураженням трійчастого нерву (33) та парвертебральних гангліїв (9); дисемінованою – у 5 (10,0 %) хворих та генералізованою – у 3 (6,0 %) пацієнтів. При вивченні ускладненого перебігу захворювання, який розвинувся у 37 (74,0 %) хворих, були виявлені офтальмологічні ускладнення (21), вісцеральні (10), серозний менінгіт (6), синдром Рамсея-Ханта (3), отит (2), приєднання вторинної бактеріальної інфекції (10). У хворих з тяжким перебігом оперізувального герпесу ускладнений перебіг реєструвався в 1,59 рази частіше (100 % проти 62,8 %, р˂0,05), порівняно з пацієнтами з середньотяжким перебігом, насамперед за рахунок розвитку офтальмологічних (р˂0,05) та вісцеральних ускладнень (р˂0,05). With purpose to prognosis of chickenpox and herpes zoster in adult patients there were examined 100 adult patients with Varicella-Zoster virus infection, including 50 patients with chickenpox and 50 patients with herpes zoster, who were hospitalized at UC “OICL” ZOR, all patients were conducted traditional laboratory studies, necessary instrumental studies were carried out according to indications. Special studies included determination of the single-nucleotide polymorphism of IL-10 genes (rs 1800872, rs 1800896) and TLR 2 (rs 5743708) by polymerase chain reaction, quantitative content of IL-10 in serum by enzyme-linked immunosorbent assay. Considering the purpose of our study and assigned tasks, a comprehensive study of adult patients with chickenpox and herpes zoster was performed. Among the studied patients with chickenpox women were 16 (32,0%), men - 34 (68,0%), aged from 18 to 49 years, median was 20,0 [20,0; 21,0] years. There were 40 (80,0%) patients with moderate course and 10 (20,0%) patients with severe course of the disease. Patients with chickenpox with severe course compared with moderate course were characterized by a higher age category (р˂0,05), later hospitalization (р˂0,05), more severity intoxication syndrome (р˂0,05), longer period of appearance new rash elements (р˂0,05), more frequent pustulization (р˂0,05). The complicated course of chickenpox was observed in 33 (66,0%) patients. Complications of chickenpox were presented by hepatitis (13), pneumonia (4), episcleritis (2), conjunctivitis (2), blepharoconjunctivitis (1), keratoconjunctivitis (1), encephalitis (1), toxic encephalopathy with syndrome cerebrospinal fluid disorders (1), addition of secondary bacterial infection (8). In patients with severe course of chickenpox complications were reported 1,74 times more frequent (р˂0,05), compared with moderate course. Among hospitalized patients with herpes zoster there were 31 (62,0%) women and 19 (38,0%) men, between 27 and 85 years of age, with a median of 66,5 [55,0; 77,0] years. There were 35 (70,0%) patients with moderate course, and 15 (30,0%) with severe course of the disease. 4 (8,0%) patients in anamnesis herpes zoster had a recurrent course. In patients with severe course it was found more later hospitalization (р˂0,05), prodromal period before manifestation of herpes zoster was registered 1,88 times more often (р˂0,05), 1,59 times more frequent development of pustulization (p˂0,05), 3,18 times more frequent registration of pain syndrome with localization in projection affected nerves (р˂0,05), compared with patients with moderate course.
Clinical and laboratory features and prognosis of the course of chickenpox and herpes zoster in adults
Keywords: вітряна віспа; оперізувальний герпес; інтерлейкін-10; TLR 2; генетичний поліморфізм; chickenpox; herpes zoster; interleukin-10; TLR 2; genetic polymorphism