Особливості добового моніторування артеріального тиску у хворих на q-інфаркт міокарда, ускладнений гострою серцевою недостатністю, на тлі гіперглікемії при шпиталізації - Капшитар, Наталія Ігорівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Гостра серцева недостатність (ГСН) ускладнює перебіг Q-інфаркту міокарда (Q-ІМ) у 15 – 30 % хворих. Гіперглікемія (ГГ) при шпиталізації зустрічається у 41% пацієнтів з Q-ІМ та пов’язана з підвищеною летальністю та ризиком розвитку ГСН. Особливості добового профілю артеріального тиску (АТ) у хворих на Q-ІМ, ускладнений ГСН на тлі ГГ при шпиталізації до кінця не з`ясовані та потребують подальшого дослідження. Мета дослідження. Визначити особливості добового моніторування АТ у хворих на Q-ІМ, ускладнений ГСН, на тлі ГГ при шпиталізації. Матеріал і методи. Обстежено 64 хворих на Q-ІМ, ускладнений ГСН, середній вік 62,4±1,4 роки, з них 76 % чоловіки. Клас ГСН визначали за Killip: І – n=23, ІІ – n=20, ІІІ – n=21. ГГ при шпиталізації вважали рівень глюкози сироватки крові вище 7,8 ммоль/л без цукрового діабету в анамнезі. В залежності від рівня глікемії, хворих поділено на групи: нормоглікемії - n=23, середній вік 60,6±2,1 роки, чоловіки – 70 % та гіперглікемії при шпиталізації - n=41, середній вік 64,1±1,7 роки, 61 % чоловіки. Середній рівень глікемії по групах склав: 6,2±0,26 ммоль/л у групі нормоглікемії та 9,7±0,36 ммоль/л у групі ГГ при шпиталізації. В першу добу визначали глікемічний профіль (ГП) - чотирикратне вимірювання рівня глюкози за добу, розраховували стандартне відхилення та коефіцієнт варіації ГП. На 12 добу хворим виконували добове моніторування АТ на апараті "EC-3H/ABP" ("Labtech", Угорщина). Визначали середні значення систолічного (САТ) та діастолічного (ДАТ) артеріального тиску за добу, в денний і нічний час; стандартне відхилення середніх значень САТ та ДАТ (варіабельність АТ); індекс часу гіпертензії (ІВ); діастолічний індекс (ДІ). Дані представлені у вигляді середнього ± похибка середнього (М ± м). Статистичний аналіз проводився в програмі Statistica 13.0 непараметричним методом Манна-Уїтні для кількісних змінних, критерієм χ2 для якісних змінних, кореляційним аналізом Спірмена та Гамма.
Keywords: тези доповідей