Механізми змін функціонального стану клітин панкреатичних лімфатичних вузлів та парапанкреатичної жирової тканини при експериментальному цукровому діабеті та після введень метформіну - Путілін, Денис Анатолійович; Putilin, D. А. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Дисертаційна робота присвячена з’ясуванню особливостей змін функціонального стану лімфоцитів панкреатичних лімфатичних вузлів та парапанкреатичної жирової тканини при експериментальному цукровому діабеті та після введень метформіну з допомогою імунофлюоресцентних і молекулярно-генетичних методів. Встановлено, що ЕСІЦД викликає транскрипційну індукцію генів транспортерів глюкози Glut 1 (в 9,9-28,9 разів) і протеїнкінази mTOR (в 5,3-3,3 рази) в клітинах ПЛВ, не впливає на загальну кількість mTOR+-клітин в ПЛВ на 3-й тиждень розвитку патологічного процесу и призводить до їх зростання на 5-й тиждень ЕСІЦД – на 24 % в паракортикальній зоні та на 34 % в м'якотних тяжах переважно за рахунок збільшення ЩП mTOR+-малих і середніх лімфоцитів. Доведено, що введення метформіну щурам з цукровим діабетом призводить до зростання рівня мРНК гену AMPK1α на 87 % на 3-й тиждень та майже в 38 разів на 5-й тиждень розвитку ЕСІЦД та пригнічення експресії mTOR (в 3-14,7 разів) і Glut 1 (в 2-5,7 разів) в ПЛВ. При цьому кількість mTOR+-клітин знижувалась на 40 % лише у м'якотних тяжах ПЛВ у тварин з 5-ти тижневим ЕСІЦД. Введення метформіну знижували концентрацію мішені рапаміцину в mTOR+-імунопозитивних клітинах ПЛВ. It is determined that the ESIDM causes transcriptional induction of Glut1 glucose transport genes (in 9.9-28.9-times) and protein kinase mTOR (in 5.3-3.3- times) in PLN cells, does’nt affect the total number of mTOR+-cells in PLN on the 3rd week of the pathological process’s development and leads to their growth on the 5th week of ESIDM – in 24 % in the paracortic area and in 34 % in the pulpy bands, mainly due to the PD increase of the mTOR+ mild and middle lymphocytes. It has been shown that the introduction of metformin to the diabetic rats leads to the increase of mRNA of the gene’s level of AMPK1α in 87 % on the 3rd week and almost in 38 times on the 5th week of the ESIDM development and the suppression of mTOR expression in the PLN (in 3-14.7 times) and Glut 1 (in 2-5,7 times) in PLN. At the same time, the number of mTOR+ -cells decreased in 40 % only in the pulpy bands, in the PLN in the animals with a 5-week ESIDM. The 8 introduction of metformin reduced the concentration of rapamycin target in mTOR+ -immunopositive PLN cells.
Mechanisms of the changes in the functional state of the pancreatic lymph nodes’ cells and the parapancreatic adipose tissue in the experimental diabetes mellitus and after the metformin’s introduction
Keywords: експериментальний стрептозотоцин-індукований цукровий діабет; лімфоцити; адипоцити; метформін; панкреатичні лімфатичні вузли; парапанкреатична жирова тканина; імунометаболізм; experimental streptozotocin-induced diabetes mellitus; lymphocytes; adipocytes; metformin; pancreatic lymph nodes; parapancreatic adipose tissue; immune metabolism