Застосування біологічно активних компонентів мінерального, синтетичного та фіто- й органічного походження для створення кровоспинних засобів місцевої дії. Традиції та сучасність - Абрамов, С.; Гарник, Т.; Гладишев, Віталій Валентинович; Гоженко, А.; Соколовський, С.; Собко, І.; Тітов, Г.; Хміль, М.; Шумна, Т.; Клетниекс, У.; Abramov, S.; Harnyk, T.; et al. (My University, 2022)
Тривала кровотеча у разі надзвичайної ситуації, травми, бойової травми є однією з основних причин загибелі, якій можна запобігти як у мирному житті, так і під час бойових дій. У зв’язку з цим актуальною є розробка та впровадження ефективних способів зупинки кровотечі. Зарубіжні гемостатики досить часто викликали алергічні реакції та опіки ранових тканин та слизових тканин очей. Тому група українських учених та волонтерів вирішила створити гемостатик місцевої дії (гемостоп), який не мав би таких вад, коли можна буде залишати в рані на тривалий час, якщо евакуація потерпілого утруднена або неможлива. Після ретельного аналізу вітчизняної та зарубіжної літератури за основу було взято адсорбуючі матеріали з біологічно активних компонентів мінерального, синтетичного та фіто- й органічного походження широкого спектра дії. Принцип дії кровоспинного засобу – присипки «PLANTOR» полягає в особливому сорбційному ефекті біологічно активних компонентів фіто- й органічного походження, зокрема, аеросілу, карагинану спеціальної марки, спеціальних сумішей лікарських рослинних олій. Завдяки вдало підібраному складу засобу «PLANTOR тм» утворює згусток з крові в рані за рахунок біофізичного процесу поглинання рідини. Зазначимо, що у складі «PLANTOR тм» не застосовуються прокоагулянтні мінерали або наночастинки, які можуть залишатися в організмі людини. Таким чином, він не належить до засобів із хімічним або біохімічним механізмом дії. Отже, можна рекомендувати кровоспинний засіб-присипку «PLANTOR» торговельної марки «PLANTOR тм» та «Dr. Sokolovskiy R» виробника «Medpro Nutraceuticals» (Латвія) на замовлення ТОВ «Плантор» (Україна, м. Дніпро), автора та власника розробленої технології кровоспинного засобу – присипки «PLANTOR» як допоміжного засобу ревіталізації, місцевої коагуляції, оброблюваних ранових поверхонь під час надання екстреної медичної допомоги у разі зовнішньої кровотечі. Prolonged bleeding in an emergency, trauma, or combat injury is one of the main preventable causes of death, both in peacetime and during combat. In this regard, the development and implementation of effective methods of stopping bleeding is urgent. Foreign hemostatics quite often caused allergic reactions and burns of wound tissues and mucous tissues of the eyes. Therefore, a group of Ukrainian scientists and volunteers decided to create a local hemostatic agent (hemostop), which would not have such defects when it can be left in the wound for a long time, if the evacuation of the victim is difficult or impossible. After a thorough analysis of domestic and foreign literature, adsorbing materials from biologically active components of mineral, synthetic, phyto- and organic origin of a wide spectrum of action were taken as a basis. The principle of action of the hemostatic powder “PLANTOR” consists in the special sorption effect of biologically active components of phyto- and organic origin, in particular, aerosol, carrageenan of a special brand, special mixtures of medicinal vegetable oils. Thanks to the well-chosen composition of the product, “PLANTOR tm” forms a blood clot in the wound due to the biophysical process of liquid absorption. Note that PLANTOR tm does not contain procoagulant minerals or nanoparticles that can remain in the human body. Thus, it does not belong to means with a chemical or biochemical mechanism of action. Thus, it is possible to recommend the hemostatic agent-powder “PLANTOR” of the trade mark “PLANTOR tm” and “Dr. Sokolovskiy R” of the manufacturer «”Medpro Nutraceuticals” (Latvia) by order of LLC “Plantor” (Ukraine, Dnipro), the author and owner of the developed technology of hemostatic agent – powder “PLANTOR” as an auxiliary means of revitalization, local coagulation, treated wound surfaces during providing emergency medical care for external bleeding.
Application of biologically active components of mineral, synthetic and phyto- and organic origin for the creation of topically active blood stopping agents. Traditions and modernity
Гладишев В. В. - ORCID: 0000-0001-5935-4856
Keywords: кровотеча; кровоспинні засоби; адсорбуючі матеріали; природні гемостатики; bleeding; hemostatic agents; adsorbing materials; natural hemostatic agents