Модель психопатоґенезу психічних розладів у хворих на пневмонію - Чугунов, В. В.; Васякіна, Л. О.; Васякина, Л. А.; Chugunov, V. V.; Vasyakinа, L. A. (ЗДМУ, 2013)
У дослідженні вирішено важливу наукову проблему дескрипції, систематизації та аналізу психічних порушень при пневмоконіозі. На основі клініко-психопатологічного, психодіагностичного та анамнестичного досліджень встановлено механізми синдромоґенезу, синдромокінезу і синдромотаксису психопатологічних порушень у хворих на пневмоконіоз і розроблено модель психопатоґенезу психічних розладів цього контингенту хворих. Виділено основні групи психічних реакцій у хворих на пневмоконіоз, три основні узагальнюючі модуси поведінки та чотири клінічні варіанти перебігу коморбідної пневмоконіозу психічної патології у рамках визначеного психопатоґенезу. В исследовании решена важная научная проблема дескрипции, систематизации и анализа психических нарушений при пневмокониозе. На основании клинико-психопатологического, психодиагностического и анамнестического исследования установлены механизмы синдромогенеза, синдромокинеза и синдромотаксиса психопатологических нарушений у больных пневмокониозом и разработана модель психопатогенеза психических расстройств этого контингента больных. Выделены основные группы психических реакций у больных пневмокониозом, три основные обобщающие модусы поведения и четыре клинических варианта протекания коморбидной пневмокониозу психической патологии в рамках выявленного психопатогенеза. The study solved an important scientifi c problem of description, systematization and analysis of mental disorders of pneumoconiosis. On the basis of clinical-psychopathological, psychodiagnostic and anamnestic investigation mechanisms of syndromogenesis, syndromokinesis, syndromotaxis of psychiatric disorders in patients with pneumoconiosis are defi ned and the model of psychopathogenesis of mental disorders in this group of patients is developed. Main groups of psychological reactions in patients with pneumoconiosis are singled out, three basic modes of behavior and four clinical types of comorbid mental disorders of pneumoconiosis in measures of revealed psychopathogenesis are defi ned.
Модель психопатогенеза психических расстройств у больных пневмокониозом
Model of psychopathogenesis of mental disorders in patients with pneumoconiosis
Keywords: пневмоконіоз; психопатоґенез; психопатологія; психічні розлади; нозогенії; професійні захворювання; пневмокониоз; психопатогенез; психопатология; психические расстройства; профессиональные заболевания; pneumoconiosis; psychopathogenesis; psychopathology; mental disorders; professional diseases