Особливості перебігу хіміорезистентного ВІЛ/СНІД-асоційованого туберкульозу у хворих, які померли від ко-інфекції - Шальмін, Олександр Самуілович; Разнатовська, Олена Миколаївна; Ясінський, Роман Миколайович; Шальмин, А. С.; Разнатовская, Е. Н.; Ясинский, Р. Н.; Shalmin, A. S.; Raznatovskaya, Е. М.; Yasinsky, R. M (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Проаналізовано 14 амбулаторних карток хворих, які померли від ВІЛ/СНІД-асоційованого хіміорезистентного туберкульозу та які перебували на диспансерному обліку і лікуванні у протитуберкульозних диспансерах м. Запоріжжя за період 2010–2012 рр. Встановлено, що більшість хворих вели асоціальний спосіб життя та страждали на алкоголізм чи наркоманію. При ВІЛ/СНІД-асоційованому хіміорезистентному туберкульозі саме останній частіше передував розвитку ВІЛ-інфекції. Більшість померлих з хіміорезистентною туберкульозною ко-інфекцією мали хронічний туберкульоз та перерви і невдачі у попередніх курсах лікування. Серед померлих від ко-інфекції з хіміорезистентним туберкульозом більшість становили хворі з мультирезистентним туберкульозом і з резистентністю до 8–9 протитуберкульозних препаратів. Всі хворі мали легеневу локалізацію туберкульозу і переважно дисеміновану та фіброзно-кавернозну форми, низький рівень СD4+ клітин. Більшість померлих не мали прихильності до специфічного протитуберкульозного та антиретровірусного лікування та не отримували профілактичний курс лікування. Проанализированы 14 амбулаторных карт больных, которые умерли от ВИЧ/СПИД-ассоциированного химиорезистентного туберкулеза и которые находились на диспансерном учете и лечении в противотуберкулезных диспансерах г. Запорожье за период 2010–2012 гг. Определили, что большинство больных вели асоциальный способ жизни и страдали алкоголизмом или наркоманией. При ВИЧ/СПИД-ассоциированном химиорезистентном туберкулезе именно последний чаще возникал раньше ВИЧ-инфекции. Большинство умерших от химиорезистентной туберкулезной ко-инфекции страдали хроническим туберкулезом, и у них были перерывы и неудачи в предыдущих курсах лечения. Среди умерших от ко-инфекции с химиорезистентным туберкулезом большинство составляли больные с мультирезистентным туберкулезом с устойчивостью к 8–9 противотуберкулезным препаратам. У всех пациентов была легочная локализация туберкулеза и преимущественно диссеминированная и фиброзно-кавернозная формы, низкий уровень СD4+ клеток. Большинство больных не имели приверженности к специфическому противотуберкулезному и антиретровирусному лечению и не получали профилактический курс лечения. 14 patients' case histories who died of chemo-resistant HIV/AIDS-associated tuberculosis and who were followed up and treated at the TB dispensaries of Zaporozhye during the period 2010-2012 were analyzed in this article. It was determined that most of the patients had anti-social way of life, and suffered from alcoholism or drug addiction. More often co-infected patients with chemo-drug resistant tuberculosis suffered from tuberculosis earlier, than of HIV. Most died patients had chronic tuberculosis and they had interruptions and failures in previous treatment, the most of died patients from co-infection had MRTB with resistance to 8-9 anti-TB drugs. All patients had pulmonary tuberculosis and predominantly disseminated and fi bro-cavernous forms; they had low level of CD4 + cells. Most patients had no commitment to specifi c anti-TB and antiretroviral treatment and did not receive preventative treatment.
Особенности течения химиорезистентного ВИЧ/СПИД-ассоциированного туберкулеза у больных, умерших от ко-инфекции
Peculiarities of chemo-resistant HIV/AIDS-associated tuberculosis in patients who died of co-infection
Keywords: хіміорезистентний ВІЛ/СНІД-асоційований туберкульоз; химиорезистентный ВИЧ/СПИД-ассоциированный туберкулез; chemoresistant HIV/AIDS-associated tuberculosis