ВЕРХ-МС дослідження фармакокінетики морфоліній 2-((4-(2-метоксифеніл)-5-(піридин-4-іл)-4H-1,2,4-триазол-3-іл)тіо)ацетату - Варинський, Борис Олександрович; Varynskyi, B. O. (My University, 2020)
Мета. Вивчити фармакокінетику потенційного активного фармацевтичного інгредієнту (АФІ) морфоліній 2-((4-(2-метоксифеніл)-5-(піридин-4-іл)-4H-1,2,4-триазол-3-іл)тіо)ацетату в плазмі кровi щурів при внутрішньочеревному введенні. Результати та їх обговорення. ВЕРХ-МС методику визначення морфоліній 2-((4-(2-метоксифеніл)-5- (піридин-4-іл)-4H-1,2,4-триазол-3-іл)тіо)ацетату в плазмі крові нелінійних щурів було адаптовано для дослідження фармакокінетики. Доведено, що при використанні метанолу для осадження білків спостерігаються високі показники вилучення АФІ з плазми крові. Вимірювання концентрації досліджуваної лікарської речовини в плазмі крові на різних інтервалах часу після введення дало змогу побудувати фармакокінетичну криву та розрахувати відповідні фармакокінетичні параметри. Експериментальна частина. Рідинно-хроматографічна система Agilent 1260 Infinity складалася з дегазатора, бінарного насосу, автосамплера, термостату колонки, діодно-матричного детектора, одноквадрупольного мас-спектрометричного детектора (Agilent 6120). Дослідження фармакокінетики проведене на статевозрілих білих нелінійних щурах обох статей. Активний фармацевтичний інгредієнт, морфоліній 2-((4-(2-метоксифеніл)-5-(піридин-4-іл)-4H-1,2,4-триазол-3-іл)тіо)ацетат вводили в ізотонічному розчині внутрішньочеревно при дозуванні 50 мг/кг. Висновки. Побудовано фармакокінетичну криву та розраховано фармакокінетичні параметри морфоліній 2-((4-(2-метоксифеніл)-5-(піридин-4-іл)-4H-1,2,4-триазол-3-іл)тіо)ацетату в плазмі крові при його внутрішньочеревному введенні. Aim. To study pharmacokinetic parameters of the potential active pharmaceutical ingredient (API) morpholinium 2-((4-(2-methoxyphenyl)-5-(pyridin-4-yl)-4H-1,2,4-triazol-3-yl)thio)acetate in the blood plasma of rats when administered intraperitoneally. Results and discussion. The HPLC-MS method of determination of morpholinium 2-((4-(2-methoxy)-5- (pyridin-4-yl)-4H-1,2,4-triazol-3-yl)thio)acetate in the blood plasma of non-linear rats has been adopted to study of pharmacokinetic parameters of the compound. It has been proven that high levels of API extraction from the blood plasma when using methanol for protein precipitation were observed. The measurement of the concentration of the drug substance studied in the blood plasma at different time intervals after injection allowed us to plot the pharmacokinetic curve and calculate the pharmacokinetic parameters. Experimental part. The Agilent 1260 Infinity liquid chromatography system consisted of a degasser, binary pump, autosampler, column thermostat, diode-matrix detector, single-quadrupole mass spectrometric detector (Agilent 6120). The pharmacokinetic study was performed in sexually mature white nonlinear rats of two sexes. The active pharmaceutical ingredient morpholinium 2-((4-(2-methoxy)-5-(pyridin-4-yl)-4H-1,2,4-triazol-3-yl)thio) acetate, was administered in the isotonic solution intraperitoneally in the dose of 50 mg/kg. Conclusions. The pharmacokinetic curve has been plotted, and the pharmacokinetic parameters of morpholinium 2-((4-(2-methoxy)-5-(pyridin-4-yl)-4H-1,2,4-triazol-3-yl)thio)acetate in the blood plasma when administered intraperitoneally have been calculated.
The HPLC-MS determination of pharmacokinetic parameters of morpholinium 2-((4-(2-methoxyphenyl)-5-(pyridin-4-yl)-4H-1,2,4-triazol-3-yl)thio)acetate
Keywords: рідинна хроматографія; 1,2,4-триазоли; фармакокінетика; liquid chromatography; 1,2,4-triazoles; pharmacokinetics