Особливості динаміки добового рівня артеріального тискув пацієнтів із високим і дуже високим кардіоваскулярним ризиком за шкалою SCORE та супутнім явищем турбулентності серцевого ритму - Витриховський, А. І.; Вытриховский, А. И.; Vytryhovsky, А. І. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Класичною причиною розвитку життєво небезпечних станів у кардіології є артеріальна гіпертензія, але сьогодніз’являється все більше даних про важливе значення інших невідомих раніше факторів, таких як діастолічна дисфункція лівого шлуночка, апноеувісні, астенічна статура, варіабельність і турбулентність серцевого ритму.Мета роботи – розроблення нових підходів до прогнозування, профілактики, лікування ускладнень у хворих із високим ідуже високим сумарним серцево-судинним ризиком на підставі оцінювання стану та впливу на варіабельність і турбулентність серцевого ритму. Матеріали та методи. З метою встановлення особливостей добового профілю артеріального тиску в осіб із перенесеним інфарктом міокарда, осіб із високим і дуже високим кардіоваскулярним ризиком за шкалою SCORE та супутнім явищем турбулентності серцевого ритму здійснили добове моніторування артеріального тиску. Результати. У практично здорових осіб із турбулентністю серцевого ритму порівняно з особами без ТСР вірогідно вищим є показник добового індексу та вірогідно нижчими є показники часового індексу й індексу площі середнього артеріального тиску. В осіб з ішемічною хворобою серця (кардіосклероз постінфарктний) показники добового моніторування артеріального тиску в осіб із та без турбулентності серцевого ритму вірогідно не різнилися. В осіб із дуже високим кардіоваскулярним ризиком із турбулентністю серцевого ритму вірогідно вищим є лише середній діастолічний артеріальний тиск, усі інші показники не різнилися. В осіб із високим кардіоваскулярним ризиком із турбулентністю серцевого ритму вірогідно вищим є показник індексу площі середнього артеріального тиску та вірогідно нижчими – показники часового індексу діастолічного артеріального тиску, порівнюючи з особами без ТСР. Висновки. Наявність явища турбулентності серцевого ритму в осіб із серцево-судинним захворюванням не призводить до появи певної особливості чи закономірності у зміні добового профілю артеріального тиску. Известно, что одной из классических причин развития жизненно опасных состояний в кардиологии является артериальная гипертензия, но сегодня появляется всё больше данных о важном значении других неизвестных ранее факторов, таких как диастолическаядисфункция левого желудочка, апноэ во сне, астеническое телосложение, вариабельность и турбулентность сердечного ритма. Цель работы – разработка новых подходов к прогнозированию, профилактике и лечению осложнений у больных с высоким и оченьвысоким суммарным сердечно-сосудистым риском на основании оценки состояния и влияния на вариабельность и турбулентность сердечного ритма. Материалы и методы. С целью установления особенностей суточного профиля артериального давления у лиц с перенесённым инфарктом миокарда, лиц с высоким и очень высоким кардиоваскулярным риском по шкале SCORE и сопутствующим явлением турбулентности сердечного ритма проводилось суточное мониторирование артериального давления. Результаты. У практически здоровых лиц с турбулентностью сердечного ритма по сравнению с лицами без турбулентности сердечного ритма (ТСР) достоверно выше показатель суточного индекса и достоверно ниже – показатели временного индекса и индекса площади среднего артериального давления. У лиц с ишемической болезнью сердца (кардиосклероз постинфарктный) показатели суточного мониторирования артериального давления у лиц с и без турбулентности сердечного ритма достоверно не отличались. У лиц с очень высоким кардиоваскулярным риском с турбулентностью сердечного ритма достоверно выше лишь среднее диастолическое артериальное давление, все остальные показатели не отличались. У лиц с высоким кардиоваскулярным риском с турбулентностью сердечного ритма достоверно выше был показатель индекса площади среднего артериального давления и достоверно ниже – показатели временного индекса диастолического артериального давления по сравнению с лицами без ТСР. Выводы. Наличие явления турбулентности сердечного ритма у лиц с имеющимся сердечно-сосудистым заболеванием не приводит к появлению какой-то особенности или закономерности в изменении суточного профиля артериального давления. It is known fact, that the classical cause of life-threatening conditions in cardiology is hypertension, but today there are more data on the importance of other previously unknown factors, such as left ventricular diastolic dysfunction, sleep apnea, asthenic figure, and the variability of heart rate turbulence. The aim – is to develop new approaches for prediction, prevention and treatment of complications in patients with high and very high total cardiovascular risk based on assessment of impact on the variability and heart rate turbulence. Materials and methods. In order to establish features daily blood pressure in patients with myocardial infarction, people with high and very high cardiovascular risk by SCORE scale and the associated phenomenon of heart rate turbulence it was conducted daily monitoring of blood pressure. Results. Healthy people with heart rate turbulence (НRT) compared to persons without HRT, significantly had higher daily index and significantly lower time index and the index area mean arterial pressure. People with coronary heart disease indicators of daily monitoring of blood pressure in patients with and without turbulence heart rate did not significantly differ. Individuals with a high cardiovascular risk of heart rate turbulence was significantly higher only average diastolic blood pressure, all other parameters did not differ. Individuals with high cardiovascular risk of heart rate turbulence has significantly higher the index area and mean arterial pressure was significantly lower - time performance index diastolic blood pressure, compared with those without TCP. Conclusion. The presence of the phenomenon of heart rate turbulence in patients with existing cardiovascular disease does not lead to the emergence of some features or changing patterns in daily blood pressure
Особенности динамики суточного уровня артериального давления у пациентов с высоким и очень высоким кардиоваскулярным риском по шкале SCORE и сопутствующим явлением турбулентности сердечного ритма
Features of daily dynamics of blood pressure in patients with high and very high cardiovascular risk by SCORE scale and concomitant phenomenon of heart rate turbulence
Keywords: фактори ризику; ішемічна хвороба серця; аритмія; раптова серцева смерть; серцевий ритм; факторы риска; ишемическая болезнь сердца; аритмия; внезапная сердечная смерть; сердечный ритм; Risk Factors; Coronary Disease; Arrhythmias; Sudden Cardiac Death; Heart Rate