Дослідження ролі вітаміну D при сифілітичній інфекції - Коваленко, А. Ю.; Дмитренко, Інна Петрівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Інфекції, що передаються статевим шляхом, до яких відноситься і сифіліс, належать до соціально небезпечних інфекційних хвороб, вони впливають на сексуальне і репродуктивне здоров’я населення. Епідеміологія сучасного сифілісу в Україні в цілому змінилася. Відзначається збільшення пізнього, неуточненого й поступове зростання раннього латентного сифілісу в структурі захворюваності, навіть на тлі зниження загальної кількості випадків. Розвиток латентних форм, пізніх, серорезистентних, спонукають до більш глибокого дослідження механізмів розвитку даної патології, пошуку нових фармакотерапевтичних препаратів, які дозволять вирішити зазначені проблеми. Останніми роками набуває масштабу питання дослідження рівня метаболітів вітаміну D у сироватці хворих як на інфекційну, так і неінфекційну патологію. На даний момент у світовій науковій літературі немає робіт стосовно дослідження рівня вітаміну D у хворих на сифіліс, його взаємозв’язку з клінічним перебігом захворювання. На нашу думку, дослідження у цьому напрямку може допомогти з’ясувати існування нових механізмів формування сучасного перебігу сифілісу.
Keywords: тези доповідей